Nieuws 24 januari 2024

BBE komt samen over EU-klimaatstrategie

Op vrijdag 19 januari vond een gezamenlijke vergadering van Belgian Business for Europe (BBE) en de commissie Energie en Klimaat van het VBO plaats. Als gastspreker verwelkomden we de heer Kurt Vandenberghe, directeur-generaal van het DG Klimaat van de Europese Commissie. De thema’s op de agenda: de EU-klimaatstrategie, de uitvoering van het ‘Fit for 55’-wetgevingspakket en de klimaatambities van de EU. De heer Vandenberghe benadrukte dat de EU zich moet voorbereiden op de verdere klimaatverandering, zowel op korte als lange termijn, en legde ook uit hoe dat moet gebeuren.

Tegen 2030 wil de EU haar inspanningen opvoeren en acties versnellen ter implementatie van haar ambitieuze Green Deal. De heer Vandenberghe onderstreepte in dat opzicht het belang van een nauwere samenwerking met de privésector. Bovendien is die samenwerking volgens hem toe aan innovatie. Meer innovatie zal immers leiden tot productiviteitsgroei en onze economie een boost geven. Naast de implementatie van de Green Deal, moet de EU zich concentreren op de industriële agenda en internationale partnerschappen, aldus de Commissie. Enerzijds moet de EU investeringen aantrekken, met name op het vlak van groene technologie, om in de behoeften van haar industrie te kunnen voorzien en minder energieafhankelijk te zijn. Anderzijds is het volgens het DG Klimaat cruciaal om, met het oog op globale welvaart, samen te werken aan de klimaatagenda met de rest van de wereld. De volgende Commissie zou niet alleen geopolitiek, maar ook geo-economisch te werk moeten gaan, met een beter gestructureerde interne markt als drijvende kracht.

Naast de ‘Fit for 55’-doelstellingen tegen 2030, wordt de vraag gesteld hoe de ‘net zero’-doelstelling van 2050 kan worden geïmplementeerd via een doelstelling voor 2040, waarbij kostenefficiëntie centraal staat. Het DG Klimaat beoogt daarvoor een viervoudige aanpak: alle sectoren aan boord krijgen, innoveren bij alle technologieën, streven naar een circulaire economie door middel van dematerialisatie en ons gedrag aanpassen om de huidige trends te versterken. Terwijl de Agenda 2030 maximale efficiëntie nastreeft, pleit de Commissie voor 2040 voor transformatie, zodat Europa haar concurrentievermogen en welvaart kan behouden.

Na de uiteenzetting volgde een gedachtewisseling met de leden, waarin werd gewezen op de uitdagingen in verband met het concurrentievermogen van de Europese industrie en de Europese overregulering, net als op de risico’s voor ons land in verband met de huidige flexibilisering van het EU-kader voor staatssteun.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.