Nieuws 31 januari 2024

Belgisch voorzitterschap: informele bijeenkomst van de ministers van Handel

Op 22 en 23 januari vond een informele bijeenkomst van de ministers van Handel plaats ter voorbereiding van de 13e ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Op de agenda stonden de  thema’s ‘open strategische autonomie’ en de lopende handelsdossiers in het Europees Parlement. Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, gaf als eregast een keynote. Ook uitvoerend vicevoorzitter (EVP) Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie nam het woord. We bespreken hieronder de verschillende onderdelen van de bijeenkomst.

1. Voorbereiding 13e ministeriële conferentie van de WTO

De eerste werksessie ging over de komende 13e ministeriële conferentie van de WTO (MC13), die over een maand (26-29 februari) in Abu Dhabi van start gaat. Onder leiding van EVP Dombrovskis beraadslaagden de ministers over de EU-prioriteiten en mogelijke resultaten voor MC13, waarbij zij de nadruk legden op cruciale gebieden zoals de hervorming van het mechanisme voor geschillenbeslechting, industriële subsidies, e-handel, visserij en landbouw.

2. Open strategische autonomie

De tweede werksessie was gericht op ‘open strategische autonomie’, een belangrijk aandachtspunt van het Belgisch voorzitterschap en een thema waaraan het EU-handelsbeleid een belangrijke bijdrage kan leveren. Open strategische autonomie heeft tot doel de veerkracht en het concurrentievermogen van de EU te versterken door eerlijke concurrentie op wereldschaal te garanderen. Door de nadruk te leggen op openheid, duurzaamheid en assertiviteit onderstreept die aanpak de centrale rol van de EU in mondiale aangelegenheden en worden haar waarden en belangen beschermd in het licht van de evoluerende uitdagingen.

Als ’s werelds belangrijkste handelsblok heeft de EU er alle belang bij het op regels gebaseerde handelsstelsel en haar open strategische autonomie in stand te houden. Uitdagingen zoals geo-economische fragmentatie, beleidssamenhang en economische veiligheid zijn daarbij relevant. De ministers beraadslaagden dan ook over de specifieke uitdagingen en risico’s voor de open strategische autonomie van de EU met betrekking tot handel, beschikbare handelsmechanismen en de betrokkenheid van de particuliere sector, met name kmo’s, bij strategieën voor economische veiligheid.

3. Lopende handelsdossiers in het Europees Parlement

Na de werksessies gaf minister Lahbib het woord aan voorzitter Bernd Lange van de Commissie Internationale Handel (INTA) van het Europees Parlement voor een overzicht van de lopende handelszaken voorafgaand aan de Europese verkiezingen. EVP Dombrovskis en de ministers van Handel hielden vervolgens interventies en wisselden van gedachten. Ter afsluiting van de informele bijeenkomst hielden minister Lahbib en uitvoerend vicevoorzitter Dombrovskis een persconferentie.

VBO − De ‘defensieve’ handelsagenda die wordt gepromoot als onderdeel van de open strategische autonomie en economische veiligheid van de Europese Unie moet hand in hand gaan met de voortzetting van een ambitieus ‘offensief’ handelsbeleid. De versterking van ons internationale concurrentievermogen en onze economische veerkracht hangt rechtstreeks af van ons vermogen om handel te drijven met de rest van de wereld. We maken ons dan ook zorgen over het gebrek aan significante vooruitgang bij een aantal handelsbesprekingen, zoals die met India en Indonesië, en over de aanhoudende impasse in de besprekingen met de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) en Australië.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.