Nieuws 09 januari 2024

Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van start

Op 1 januari nam België de voorzittersfakkel over van Spanje en ging het zesmaandelijkse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie officieel van start. Dat voorzitterschap zal uit twee delen bestaan: een ‘wetgevend’ deel om in de komende weken enkele lopende dossiers af te ronden, en vervolgens een ‘toekomstgericht’ deel om de belangrijkste prioriteiten van de Raad voor de toekomstige Europese Commissie 2024-2029 voor te bereiden. Het voorzitterschap beoogt een Europa op te bouwen dat onze veiligheid, onze waarden en onze economie beschermt. Om dat te bereiken werd het programma van het voorzitterschap rond zes thema’s georganiseerd, gebaseerd op het motto ‘beschermen, versterken, voorbereiden’.

1. Onze mensen beschermen

België wijdt zijn voorzitterschap aan de bescherming van de rechtsstaat, de democratie en de eenheid van de EU. Democratische waarden zullen worden bevorderd om mediavrijheid en
-pluralisme te versterken. Ook zal de bescherming van EU-burgers en grenzen prioriteit krijgen. De resterende dossiers met betrekking tot het asiel- en migratiepact van de EU krijgen voorrang om de solidariteit tussen de lidstaten te versterken en het migratiebeheer te verbeteren. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de strijd tegen georganiseerde misdaad, preventie en bestrijding van terrorisme en een EU-aanpak van defensie en veiligheid.

2. Onze economie versterken

Het Belgische voorzitterschap streeft ernaar om onzeeconomie en ons concurrentievermogen te versterken. De Europese bedrijven moeten internationaal kunnen blijven concurreren en eerlijk kunnen opereren op de interne markt. België richt zich op economische veiligheid, een industriële toekomst en beter onderzoek en innovatie. Daarnaast beoogt het voorzitterschap Europa te versterken tot een sociaal en gezond Europa, gebaseerd op de Europese pijler van sociale rechten en een versterking van de gezondheidsunie. Inclusiviteit, gendergelijkheid, sociale dialoog, arbeidsmobiliteit en gezondheids- en zorgpersoneel zullen worden versterkt.

3. Onze toekomst voorbereiden

Het voorzitterschap wil onze toekomst voorbereiden met een groene, eerlijke transitie van onze economie. De nadruk wordt gelegd op de circulaire economie en op een betrouwbare energievoorzieningszekerheid, die bijdraagt aan de klimaatneutraliteit. Tevens beoogt België Europa voor te bereiden op het Europa van morgen: een mondiaal Europa. De huidige geopolitieke conflicten en een evenwichtig, open handelsbeleid met mondiale partners staan hoog op de agenda. Ten slotte wil dit voorzitterschap de kandidaat-lidstaten helpen bij de voorbereiding door toekomstige uitbreidingen te vergemakkelijken.

De officiële website van het Belgische voorzitterschap vindt u hier.

VBO – Voor het VBO zal het Belgische voorzitterschap een succes zijn als de Belgische overheden ervoor zorgen dat het concurrentievermogen van Belgische en Europese ondernemingen wordt versterkt ten opzichte van hun internationale concurrenten. Om daarin te slagen, stelde het VBO samen met zijn Europese koepelorganisatie BusinessEurope eind november een ‘Brussels Declaration’ op met daarin drie grote prioriteiten op korte en middellange termijn: ademruimte creëren op het vlak van regelgeving in een goed geïntegreerde Europese interne markt, het juiste evenwicht vinden tussen veiligheid en de ontwikkeling van de Europese economie en de ‘Green Deal’ aanvullen met een ‘Industrial Deal’. Bovendien moet voor het VBO, na de tsunami van Europese regelgeving van de afgelopen jaren, de prioriteit liggen bij het implementeren van al die bestaande nieuwe regels en verplichtingen, niet bij het opleggen van nieuwe regelgeving.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.