Nieuws 07 november 2023

Bent u mee met de nieuwe Europese ‘Horizontal Block Exemption Regulations’?

Het VBO organiseerde op 24 oktober 2023, samen met de Vereniging voor de Studie van het Mededingingsrecht (VSMR), een studienamiddag over de nieuwe ‘Horizontal Block Exemption Regulations’ (HBER’s).

De HBER’s werden aangenomen door de Europese Commissie op 1 juni 2023. Ze vervangen de vorige instrumenten die sinds 2010 van toepassing waren. De HBER’s worden aangevuld met een set van nieuwe horizontale richtsnoeren. Beide instrumenten zijn van toepassing tot 2035 en zijn van groot belang voor de ondernemingspraktijk.

De studiemiddag werd geopend door Sophie Moonen (Head of Unit, DG Comp, Europese Comissie). Daarna volgde een juridische uiteenzetting, die verzorgd werd door het advocatenkantoor Faros (Frank Wijckmans, Emmelie Wijckmans en Karolien Francken). Die inzichten werden gevolgd door ervaringen uit de praktijk, gebracht door Krishan Maudgal (CEO, Federatie van Belgische Brouwers) en Katrien Martens (Global Compliance Manager & DPO, Barco). De namiddag werd afgerond met het standpunt van de toezichthouders (Anne-Marie Witters, voorzitter Marktenhof en Yves Van Gerven, voorzitter ad interim en directeur Juridische Zaken BMA) en een literair slotwoord van Johan Ysewyn (Covington & Burling).

De studiemiddag heeft aangetoond dat de nieuwe instrumenten positief verwelkomd worden door bedrijven en federaties. Wat de bepalingen inzake duurzaamheid betreft, wordt echter vastgesteld dat de toegevoegde waarde relatief beperkt blijft, terwijl ondernemingen juist op dat terrein veel guidance vragen. 

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.