Nieuws 06 november 2023

Eerste Global Gateway Forum in Brussel

Op 25 en 26 oktober 2023 vond het eerste Global Gateway Forum plaats in Brussel. Dat bracht vertegenwoordigers van regeringen uit de EU en de rest van de wereld samen met de privésector, het maatschappelijk middenveld, financieringsinstellingen en internationale organisaties om de globale investeringsbehoeften te bespreken, oplossingen aan te reiken en nieuwe deals te sluiten.

Het Global Gateway-initiatief van DG INTPA, dat twee jaar geleden werd gelanceerd, heeft als doel om tegen 2027 wereldwijd 300 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van infrastructuur, zoals vaccinfabrieken, wegen en hogesnelheidsinternetverbindingen, de digitalisering van transport en deals voor kritieke grondstoffen. Met dat initiatief beoogt de EU de wereldwijde investeringskloof te verkleinen en te voldoen aan de behoeften op het gebied van infrastructuurontwikkeling van de partnerlanden.

Aan de vooravond van het forum hield het Global Gateway Civil Society and Local Authorities Dialogue Platform zijn eerste bijeenkomst met Eurocommissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen. Binnen dat platform kunnen het maatschappelijk middenveld en lokale overheden samen werken aan de verschillende investeringsprioriteiten. Bovendien zal het platform de uitvoering van het G7-partnerschap voor wereldwijde infrastructuur en investeringen demonstreren.

Het forum zelf bestond uit paneldiscussies over kwesties met betrekking tot wereldwijde investeringen in infrastructuur, waaronder uitdagingen voor de publieke en private sector, ‘best practices’ en geleerde lessen. De discussies draaiden rond vijf thema’s: groene energie en waterstof, onderzoek en onderwijs, kritieke grondstoffen en transportcorridors, de productie van gezondheidsproducten en digitale infrastructuur.

Naast voorzitter Ursula von der Leyen waren vele prominente internationale leiders aanwezig, zoals HRVP Josep Borrell, Managing Director of Operations bij de Wereldbank Anna Bjerde, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie Ngozi Okonjo-Iweala, alsmede verschillende staats- en regeringshoofden, inclusief onze eerste minister Alexander De Croo.

Het forum leverde verschillende concrete initiatieven op. De EU verbond zich er namelijk toe te investeren in tal van derde landen om hun groene en/of digitale transitie te versnellen (vb. Namibië, Senegal, Tanzania, Vietnam) en hun onderwijs en arbeidsmarkt te stimuleren (vb. Tadzjikistan). Daarnaast nam de EU belangrijke stappen ter versterking van strategische partnerschappen met derde landen (vb. Bangladesh, Costa Rica) en ter bevordering van de deelname van derde landen aan de wereldhandel (vb. Turkmenistan).

VBO – Het VBO verwelkomt het Global Gateway-initiatief en staat positief tegenover de reeds genomen inspanningen om met de Belgische en Europese privésector in dialoog te treden en dit initiatief verder in te vullen. Het zou echter nog verder geconcretiseerd moeten worden om het toegankelijker te maken voor de privésector, vooral voor kmo’s. Van belang daarbij is de doorstroming van informatie om de wensen, noden en verwachtingen van de EU enerzijds en de privésector anderzijds te verduidelijken en te stroomlijnen voor een betere samenwerking tussen beide partijen. Verder moedigt het VBO zijn leden aan om zich in sectorale werkgroepen te verdelen en actief mee te denken over de specifieke noden per sector en hoe zij die noden in specifieke projecten kunnen omzetten. Ten slotte wijst het VBO erop dat het belangrijk is om rekening te houden met bestaande projecten, programma’s en fondsen om een ‘out of the blue’-effect te vermijden.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.