Nieuws 28 november 2023

EU-handelsovereenkomsten zijn meer dan 2 biljoen euro waard

Op 15 november publiceerde de Europese Commissie haar derde jaarlijkse verslag over de uitvoering en handhaving van het EU-handelsbeleid. We gaan hier in op 4 conclusies inzake handelsovereenkomsten en belemmeringen, geschillenbeslechting en duurzaamheid.  

1. Handelsovereenkomsten ondersteunen uitvoer, veerkracht en diversificatie

Uit het verslag blijkt dat de waarde van de EU-handel via overeenkomsten met internationale partners in 2022 voor het eerst meer dan 2 biljoen euro bedroeg. De overeenkomsten hebben bijgedragen tot het behoud van handel, investeringen en economische groei in een ondernemingsklimaat gekenmerkt door toenemende geopolitieke uitdagingen. Dat door nieuwe uitvoermogelijkheden te creëren voor producenten en landbouwers in de EU, door de uitvoer beter bestand te maken tegen externe schokken, door toegang tot belangrijke inputs te waarborgen en de overmatige afhankelijkheid van één land te verminderen.

2. Handelsbelemmeringen wegnemen

In de bijlage van het verslag staat een lijst van handelsbelemmeringen. In 2022 heeft de Commissie met de lidstaten en bedrijven 31 belemmeringen in 19 partnerlanden opgelost. De aanpak van belemmeringen in de afgelopen vijf jaar heeft alleen al in 2022 bijgedragen tot een stijging van de EU-uitvoer met 7 miljard euro in belangrijke sectoren zoals de agrovoedingssector, de farmaceutische sector en de sector van de gezondheidszorg.

3. Vooruitgang boeken in geschillenbeslechting

De geschillenbeslechting  in de Wereldhandelsorganisatie werd voortgezet. De EU heeft vier nieuwe geschillen aanhangig gemaakt, waaronder het allereerste met het Verenigd Koninkrijk, over een discriminerende subsidieregeling voor groene energie, dat werd opgelost. De EU heeft ook gelijk gekregen in haar geschil met Turkije over discriminerende praktijken inzake geneesmiddelen, en volgt nu de stappen die Turkije zet om voor naleving te zorgen.

4. Inzetten op duurzame ontwikkeling

De handelsovereenkomsten hebben ook gezorgd voor een betere bescherming van het milieu en de arbeidsrechten. In het kader van de overeenkomsten die een hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling bevatten hebben Japan en Zuid-Korea de belangrijkste verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie geratificeerd. Nauwere samenwerking met Peru en Colombia heeft die landen ertoe aangezet hun arbeidswetgeving te herzien.

Het persbericht van de Europese Commissie vindt u hier, het verslag kunt u hier terugvinden.

VBO – Het VBO roept de federale en alle gefedereerde entiteiten op om het EU-handelsbeleid – en meer specifiek de handelsakkoorden – volop te ondersteunen, te promoten en uit te voeren. Een ambitieus en modern EU-handelsbeleid, zowel op offensief als op defensief vlak, is cruciaal in de huidige geopolitieke tijden – zeker wat kritieke grondstoffen betreft – en uiterst noodzakelijk voor de Belgische open economie. Het verslag toont aan dat ons land opnieuw kan én moet geloven in de positieve effecten van de EU-handelsakkoorden. Zo moeten de reeds onderhandelde EU-akkoorden zoals die met Chili, Mexico en Nieuw-Zeeland geratificeerd worden. Het VBO hoopt daarnaast op een snelle heropstart van de reeds afgebroken onderhandelingen met Australië en steunt ten volle de politieke poging om het verdrag met Mercosur af te ronden tegen eind 2023.
 
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.