Nieuws 12 oktober 2023

Platform International: internationale handelsdossiers onder de loep genomen

Op 11 oktober kwamen de leden van het Platform International van het VBO, onder het voorzitterschap van Jan Grauls, bijeen om een reeks onderwerpen te bespreken met betrekking tot de internationale handel, de geopolitieke spanningen en economische diplomatie. De vergadering verenigde verschillende sectorfederaties en ondernemingen die actief zijn in België, regionale werkgeversorganisaties en vertegenwoordigers van de bevoegde federale en gewestelijke overheden.

De drie sprekers van de dag waren René Branders, voorzitter van het VBO en CEO van FIB Belgium, Nabil Jijakli, adjunct-CEO van Credendo Group en Mathias Haerynck, de nieuwe directeur van de dienst Economische Belangen van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De gesprekken gingen vooral over de manier waarop ondernemingen zich een weg moeten banen in een internationale context die wordt gekenmerkt door verschillende crisissen en geopolitieke spanningen, en over de manier waarop de overheden hen passend kunnen ondersteunen. De deelnemers vestigden daarnaast de aandacht op de uitdagingen die bepaalde recente EU-initiatieven met zich meebrengen (bv. de recente inwerkingtreding van het CBAM, het mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grenzen van de EU), maar ook op bepaalde kansen die onze ondernemingen moeten proberen te grijpen (met het oog op de diversificatie van handels- of investeringsstromen). Ook de voorbereidingen voor de Diplomatieke dagen begin november en voor het toekomstige Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU vanaf 1 januari kwamen aan bod en werden toegelicht. Het programma werd afgesloten met een netwerklunch, ideaal voor een wat informeler contact. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de werkzaamheden van het Platform International van het VBO kunnen contact opnemen met de heer Benoit Monteyne ([email protected]).

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.