Nieuws 04 oktober 2023

EU-China: hervatting van de economische en handelsdialoog

Uitvoerend vicevoorzitter en Europees commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis bracht van 22 tot 26 september 2023 een bezoek aan China voor een reeks bilaterale ontmoetingen op hoog niveau, waaronder de 10e sessie van de ‘EU-China High-Level Economic and Trade Dialogue’ (HED). Dat forum, dat in april 2023 nieuw leven werd ingeblazen door de Chinese president en de voorzitter van de Europese Commissie, wordt op die manier het kader bij uitstek voor bilaterale economische samenwerking.

Een asymmetrische economische relatie

Tijdens zijn vele ontmoetingen in Beijing en Shanghai bracht commissaris Dombrovskis verslag uit over de klachten van Europese bedrijven met betrekking tot de toegang tot de Chinese markt. Met een handelstekort van bijna 400 miljard euro in het nadeel van de EU zijn de economische betrekkingen fundamenteel onevenwichtig.

Het bezoek van de commissaris was ook een gelegenheid voor de Europese Commissie om het concept van ‘de-risking’ van haar handelsstromen te verduidelijken. De Europese Unie streeft niet naar economische ontkoppeling van China, maar wil eerder te grote afhankelijkheden in haar waardeketens, die haar (nationale) veiligheid zou kunnen ondergraven, vermijden. De twee partijen zullen de mogelijkheid onderzoeken om een transparantiemechanisme te creëren voor waardeketens op het vlak van kritieke grondstoffen voor de groene transitie.

Ter herinnering: de Europese Unie wil haar arsenaal aan defensieve handelsinstrumenten verder versterken in het kader van haar nieuwe strategie voor economische veiligheid, die in juni 2023 werd gepubliceerd. De Commissie zal haar regeling voor uitvoercontroles herzien en in de komende maanden een mogelijk systeem voorstellen voor het screenen van uitgaande Europese investeringen. Om de spanningen als gevolg van die initiatieven te beperken, hebben de twee partijen zich ertoe verbonden een specifiek dialoogmechanisme voor uitvoercontroles op te zetten, naar het voorbeeld van het Chinees-Amerikaanse initiatief dat eind augustus 2023 werd aangekondigd.

Van zijn kant herhaalde de Chinese vicepremier He Lifeng, bevoegd voor economie, dat zijn regering niet te spreken is over het Europese onderzoek naar subsidies toegekend voor de productie van Chinese elektrische voertuigen die vervolgens naar Europa worden geëxporteerd. De resultaten van dat onderzoek zullen de EU er waarschijnlijk toe aanzetten om extra invoertarieven door te voeren. Met dat risico in gedachten, riep de Chinese minister de Europese Commissie op om spaarzaam om te springen met haar handelsbeschermingsinstrumenten. In ruil daarvoor gaf hij aan dat zijn land bereid is om meer landbouwproducten uit de EU in te voeren.

Voortgezette bilaterale dialoog

Om de dialoog over die vele handelsirritaties voort te zetten, zal Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in gesprek gaan met de Chinese premier Li Qiang op een komende topontmoeting tussen de EU en China, die voor het einde van het jaar zou moeten plaatsvinden.

VBO − Ondanks het gebrek aan concrete vooruitgang is het VBO tevreden met de voortzetting van een open dialoog tussen de Europese Unie en China met het oog op het noodzakelijke herstel van het evenwicht in de bilaterale economische betrekkingen. De toegang tot de Chinese markt vergemakkelijken blijft een prioriteit voor Belgische en Europese bedrijven. Het VBO pleit voor gezonde concurrentie en eerlijke voorwaarden voor zijn ondernemingen, niet alleen op de Chinese markt maar ook met alle buitenlandse economische actoren actief op de Europese interne markt.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.