Nieuws 25 oktober 2023

Top EU-VS: geen grote stappen voorwaarts op het vlak van handel

Op 20 oktober 2023, meer dan twee jaar na de laatste bilaterale top, hadden de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, de gelegenheid om de trans-Atlantische betrekkingen te versterken tijdens een bijeenkomst op hoog niveau met de Amerikaanse president Joe Biden in Washington D.C.

De Europese delegatie werd vervolledigd door uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell. President Biden werd vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, minister van Financiën Janet Yellen, minister van Handel Gina Raimondo en de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten (USTR) Katherine Tai.

De handelsbesprekingen gingen voornamelijk over de economische veiligheid, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de bilaterale betrekkingen en dat een rechtstreekse invloed heeft op het beleid ten aanzien van China. De regering-Biden en de Europese executieve werken nauw samen wat betreft de risico’s op technologische lekken en de veerkracht van waardeketens.

De twee partijen bespraken ook het probleem van ‘niet-markteconomieën’ en praktijken die gezonde concurrentie op internationaal niveau verstoren. De economische doelstelling van de twee partners is om op termijn een geïntegreerde en duurzame trans-Atlantische markt te creëren om de werkgelegenheid en economische kansen voor ondernemingen te bevorderen.

In het kader van de top had commissaris Dombrovskis een ontmoeting met USTR Tai om de afronding van een toekomstige overeenkomst inzake kritieke mineralen (Critical Minerals Agreement, CMA) en de contouren van een mondiale regeling voor duurzaam staal en aluminium (Global Arrangement on Sustainable Steel and Aluminium, GASA) te bespreken. Dankzij het CMA zouden Europese constructeurs van elektrische voertuigen gebruik kunnen maken van de handelsgebonden steun van 7.500 dollar uit de US Inflation Reduction Act (IRA). Vooruitgang op het gebied van het GASA is dan weer absoluut noodzakelijk aangezien de extra invoerheffingen op Europees staal en aluminium, die onder de regering-Trump zijn opgelegd, slechts tijdelijk werden opgeschort.

Helaas werd tijdens de top, ondanks de verwachtingen van de bedrijfswereld, geen van beide overeenkomsten officieel aangekondigd. Volgens hun gezamenlijke verklaring zijn Washington en Brussel vastbesloten om de besprekingen de komende weken voort te zetten. De overeenkomst over duurzaam staal en aluminium zou eind 2023 moeten worden afgerond.

VBO – De trans-Atlantische economische relatie is van vitaal belang voor de Belgische economie: de Verenigde Staten zijn namelijk de vierde grootste handelspartner van België. We roepen de Amerikaanse en Europese onderhandelaars dan ook op om de belangrijkste handelsgeschillen definitief op te lossen door de overeenkomsten over staal en aluminium en over kritieke mineralen zo snel mogelijk te sluiten. Die overeenkomsten zouden het mogelijk maken om de liberalisering van de handels- en investeringsrelaties binnen de Trade and Technology Council (TTC) grondiger te bespreken.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.