Nieuws 07 december 2023

Lunchdebat met staatssecretaris Thomas Dermine

Op 4 december 2023 ontving het VBO Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, voor een lunchdebat over de stand van zaken van de uitvoering van de investeringen en hervormingen van het Belgische herstel- en investeringsplan.
© VBO

Staatssecretaris Dermine herinnerde eraan dat, na een jarenlang tekort aan overheidsinvesteringen, met het erg uitgebreide herstel- en investeringsplan van de Belgische overheid een duidelijke stap wordt gezet in de richting van de doelstelling om de overheidsinvesteringen op te trekken tot 3,5% van het bbp in 2024 en 4% in 2030 (t.o.v. 2,9% in 2019).

Het Belgische herstelplan put uit verschillende bronnen, maar wordt voor een groot deel gefinancierd door Europese subsidies. In 2020 bereikten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de leiders van de Europese Unie (EU) namelijk overeenstemming over het Plan voor herstel en veerkracht, de Recovery and Resilience Facility (RRF) in het Engels. Concreet werd elke EU-lidstaat gevraagd om een Plan voor herstel en veerkracht in te dienen dat tussen 2021 en 2026 moest worden uitgevoerd. Net als de andere landen diende België zijn plan in bij Europa en kreeg het in ruil daarvoor een budget van meer dan 5 miljard euro. Dat plan werd in 2023 geactualiseerd en uitgebreid met middelen uit het REPowerEU-fonds, dat de EU vooral minder afhankelijk moet maken van Russische fossiele brandstoffen.

Naast die middelen uit Europa investeren ook de gefedereerde en federale entiteiten in onze toekomst, en het hefboomeffect dat wordt gebruikt om privé-investeringen aan te trekken, in het bijzonder via de fondsen die door de FPIM en het transitiefonds zijn opgericht, zal uiteindelijk leiden tot een investering voor de transitie van bijna 25 miljard euro tussen 2021 en 2026.

Thomas Dermine wijst er ook op dat het herstelplan uit meer dan honderd investeringsprojecten (voor onder meer het klimaat en de digitalisering) bestaat en dat 85% van die projecten momenteel “op de goede weg zijn om afgerond te worden”. Alle projecten en de voortgang ervan kunnen in volledige transparantie worden geraadpleegd op de website die Thomas Dermine daartoe heeft ontwikkeld.

Aan het einde van de lunch vond tussen de staatssecretaris en het publiek een uitgebreider debat plaats over specifieke investeringsprojecten, de hervormingen in het kader van het herstelplan, de budgettaire situatie van de Belgische overheden en de vooruitgang op het vlak van administratieve vereenvoudiging. Het VBO wil de staatssecretaris hartelijk bedanken voor zijn aanwezigheid en voor de kwaliteit van zijn betoog en zijn gedachtewisselingen met de deelnemers.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.