Nieuws 23 januari 2024

Nieuwe stresstest om innovatie in de EU te bevorderen

In antwoord op een adviesaanvraag van het huidige Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU heeft het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) een rapport goedgekeurd waarin het idee om een nieuwe ‘innovatiestresstest’ in te voeren, wordt gesteund. Dat nieuwe instrument zou worden gebruikt om te controleren of nieuwe EU-initiatieven investeringen in innovatie in Europa aanmoedigen, en niet ontmoedigen.

In de praktijk zou het om een checklist gaan waaraan alle nieuwe initiatieven worden getoetst om te verzekeren dat ze niet direct of indirect obstakels opwerpen voor innovatieve activiteiten in de EU. Die checklist, die bestaat uit tien belangrijke indicatoren, omvat de verschillende randvoorwaarden die nodig zijn voor dergelijke O&O-activiteiten. Het gaat onder meer om de beschikbaarheid van talent, fiscale stimuli, het gebruik van de best beschikbare wetenschappelijke gegevens en de naleving van de beginselen en instrumenten van de agenda voor ‘better regulation’. In zijn advies roept het EESC het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU op om ervoor te zorgen dat de huidige, maar vooral de volgende Europese Commissie werk maakt van de invoering van die ‘innovatiestresstest’. Het Comité is ook van mening dat dat instrument moet worden gebruikt om de initiatieven en het beleid van de EU-lidstaten te ‘testen’. De reden daarvoor is simpel: afhankelijk van de kwaliteit kan het (Europees en/of nationaal) regelgevend kader innovatieve activiteiten in de EU, waaronder innovatieprojecten in zowel de publieke, academische als private sector, aanmoedigen of tegenhouden.  

Het rapport van het EESC is beschikbaar via de volgende link: Invoering van een Europese innovatiestresstest | EESC (europa.eu)

VBO − In het kader van de groene en digitale transitie is het van cruciaal belang alles in het werk te stellen om investeringen in innovatie in de EU te behouden en te stimuleren en nieuwe investeringen uit derde landen aan te trekken. Dat is echter niet evident. Op het vlak van innovatie heeft de Europese Unie sterktes, maar ook zwaktes. De randvoorwaarden voor dergelijke investeringen moeten dan ook worden verbeterd. Aangezien de kwaliteit van de regelgeving daar integraal deel van uitmaakt, steunt het VBO de invoering van deze ‘innovatiestresstest’ en het systematische gebruik ervan op Europees en nationaal niveau. Het VBO was bovendien ook betrokken bij het opstellen van het advies. Meer in het algemeen is het VBO van mening dat de bevordering van innovatie, in al haar vormen, een van de strategische prioriteiten moet zijn voor de toekomstige Europese legislatuur 2024-2029.
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.