Nieuws 21 november 2023

Spaans EU-voorzitterschap bereikt een akkoord over kritieke grondstoffen

Het Spaans voorzitterschap van de Raad heeft vorige week maandag (13 november) een akkoord afgesloten met het Europees Parlement over plannen om de aanvoer van strategische en kritieke grondstoffen te stimuleren. Dat akkoord over de Critical Raw Materials Act is noodzakelijk voor het veiligstellen van de bevoorrading en soevereiniteit van de EU in verband met de toenemende vraag naar kritieke grondstoffen. De vraag naar die grondstoffen (denk aan kobalt, lithium enz.) zal blijven toenemen om de Green Deal-doelstellingen van de EU te kunnen realiseren.  

De Critical Raw Materials Act

Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om alle doelstellingen van de Green Deal te behalen (elektrificatie mobiliteit, zonnepanelen en windturbines) is het noodzakelijk om voldoende reserve te hebben van die grondstoffen zonder volledig afhankelijk te zijn van andere landen.

Het voorstel van verordening van de Commissie bevat een lijst van 34 kritieke grondstoffen (waaronder 16 strategische) en stelt doelstellingen om de EU-bijdrage van die stoffen op een duurzame wijze te verhogen. Zo moet de EU instaan voor 10% van de winning; 40% van de verwerking en 15% van de recyclage van die grondstoffen.

Belangrijkste aanpassingen van het akkoord

Het politieke akkoord blijft trouw aan de algemene doelstellingen van het voorstel van de Europese Commissie maar versterkt een aantal elementen:

  • Aluminium wordt opgenomen in de lijst van strategische kritieke materialen;
  • De benchmark voor recycling wordt versterkt;
  • De vergunningsprocedure voor strategische projecten wordt verduidelijkt;
  • De betrokken bedrijven moeten een risicobeoordeling van hun toeleveringsketen voor strategische grondstoffen uitvoeren.

Cruciaal bij die strategie zijn het sluiten van EU-handelsakkoorden (met bv. Chili en Australië), het afronden van een deal over kritieke grondstoffen met de VS en het EU Global Gateway-initiatief (zie artikel van 6 november). Het politieke akkoord moet nog formeel goedgekeurd worden door beide instellingen. De stemming zal plaatsvinden op 7 december 2023.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.