Nieuws 13 juni 2023

Jaarverslag RVA 2022 – Aantal SWT’ers daalt verder

In het eerste kwartaal van 2023 zette de sinds 2011 neerwaartse trend zich verder, tot iets meer dan 18.100 SWT’ers. In 2010, het piekjaar, telde België 120.000 SWT’ers. We zien dus een daling van meer dan 80%.
Nombre de chômeurs avec complément d'entreprise_NL_BIS.png

Er zijn twee categorieën van SWT’ers, namelijk de werkzoekende en de (vrijgestelde) niet-werkzoekende SWT’ers. De reglementaire wijzigingen van de voorbije jaren werden, met name wat betreft de aanscherping van de toetredingsvoorwaarden, uitgebreid (leeftijd en aantal jaren beroepsverleden) en zorgden voor een daling van het aantal nieuwe intreders. De beperking van de mogelijkheden om vrijgesteld te worden voor het zoeken van werk beïnvloedde de verdeling over de twee categorieën van SWT’ers. In 2022 bedroeg het aandeel werkzoekende SWT’ers 42%, tegenover 6% in 2015! Dat betekent dat in 2022 58% van de SWT’ers een vrijstelling kreeg voor de inschrijving als werkzoekende.

Vóór 2019 konden SWT’ers niet met pensioen gaan voor hun 65e verjaardag. Sinds 1 januari 2019 hebben SWT’ers de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan indien zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat is echter niet verplicht. Het recht op SWT vervalt hoe dan ook vanaf 65 jaar. Die positieve ontwikkeling is overigens terug te zien in de cijfers, want in vergelijking met vóór 2019 is de uitstroom van SWT’ers die jonger zijn dan 65 jaar toegenomen.

De genomen maatregelen hebben in de loop der tijd hun doeltreffendheid bewezen bij het terugdringen van het aantal SWT’ers. In het verslag wordt echter niets gezegd over het aantal SWT’ers die daadwerkelijk werk hebben gevonden en over de toename van het aantal langdurig zieken in die leeftijdsgroep. Die twee zaken doen afbreuk aan de goede resultaten met betrekking tot de daling van het aantal SWT’ers en zouden ook de nodige aandacht moeten krijgen.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.