Nieuws 13 juni 2023

klimaattransitie en werkgelegenheid in België: uitdagingen en kansen

Op 5 juni 2023 lanceerde de FOD Volksgezondheid tijdens een leerrijke conferentie het Federaal rapport over de impact van de klimaattransitie op de arbeidsmarkt (*). De onderzoekers van Climact, HIVA – KULeuven, en LENTIC – ULiège kwamen tot interessante vaststellingen.

Naast de klimaattransitie hebben andere megatrends zoals digitalisering en de demografische veranderingen, die vooral opportuniteiten creëren op het vlak van tewerkstelling, een belangrijke impact op de arbeidsmarkt. Met een goed beleid kunnen die trends leiden tot een netto positief effect op de tewerkstelling. Die vaststelling ligt volledig in lijn met de conclusies van het rapport ‘The future of work’ dat het VBO, Agoria en Deloitte opstelden en waarin wordt gefocust op de digitale transitie.

Tijdens een boeiend paneldebat met een vertegenwoordiger van ABVV, CSC, Reset.Vlaanderen en Embuild, en waarin Monica De Jonghe de standpunten van de werkgevers uiteenzette, bleken de meningen voor een stuk gelijk te lopen. Voor het VBO is het essentieel dat beleid inzet op het stimuleren van vorming (en dat vooral niet door het opleggen van een rigide kader van vijf verplichte individuele vormingsdagen per jaar), zowel bij ondernemingen, bij de verschillende publieke en private opleidingsverstrekkers maar ook bij alle burgers op arbeidsleeftijd.

Terwijl de ondernemerswereld op EU-niveau al jaren zeer hoge cijfers neerzet qua vormingsinspanningen, blijft de leercultuur in België ondermaats presteren in vergelijking met het EU-niveau. De overheid heeft daar nochtans alles bij te winnen, zeker als werknemers in jobprofielen die dreigen te verdwijnen aan boord kunnen blijven dankzij re- of upskilling en niet naar de werkloosheid uitstromen. Er moet eindelijk werk worden gemaakt van een holistische aanpak, waarin iedereen verantwoordelijkheid opneemt voor de uitdagingen van onze arbeidsmarkt!

(*) Link naar het rapport : Implications of the Climate Transition on Employment, Skills and Training in Belgium

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.