Opinie

Circulair ondernemen is altijd winnen

En de winnaar is … JUUNOO! Het bedrijf dat een systeem van modulaire, herbruikbare binnenwanden ontwikkelde, mocht deze week de gouden trofee van de allereerste Circular Business Awards in ontvangst nemen. Het VBO riep de awards in het leven om het belang van circulair ondernemen voor de toekomst van onze economische welvaart in de verf te zetten. Ons land doet dat trouwens bijzonder goed en behoort vandaag tot de Europese top.

De cijfers uit ons tweejaarlijks vooruitgangsrapport – dat de stand van zaken schetst van de circulaire economie in België – liegen er niet om. Zo steeg onze afvalrecyclagegraad tussen 2016 en 2020 van 78% naar 87%, het hoogste percentage in de EU. Bovendien hergebruikten of recycleerden onze bedrijven in 2022 maar liefst 22,2% van alle materialen1. Een forse stijging ten opzichte van 2016 en goed voor een tweede plek in het Europese klassement.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Belangrijker is dat we het circulaire model ook hoog op de agenda van politiek België duwen. Zelf gaven we jaren geleden al het voorbeeld met de oprichting van een competentiecentrum Sustainability & Circulaire economie. Doel? Inhoudelijke expertise opbouwen en delen en onze bedrijven aanmoedigen en inspireren om voor circulaire businessmodellen te kiezen.

We zijn tevreden dat België tot de absolute top behoort op het vlak van recyclage en het inzetten van secundaire materialen om aan de materiaalnoden van de economie te voldoen. Het VBO en zijn leden-sectorfederaties leggen de lat hoog: tegen 2030 willen we België positioneren als Europees koploper en die positie consolideren in alle domeinen van de circulaire economie. Maar dat betekent extra inspanningen om het circulaire model gemeengoed te maken. Want ondanks de sterke prestaties zien we een duidelijke stijging van de totale materiaalvoetafdruk over de periode 2016-2022. Dat kan het gevolg zijn van een trend om meer afgewerkte goederen te importeren. 

Expertise exporteren

Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat België de expertise en de kennis bezit om de circulaire transitie te realiseren.

De ambitie om Europees koploper te worden, is trouwens een van de speerpunten van ons VBO-memorandum ‘Voor een beter België’. Om tot een sterk ondersteunend beleidskader te komen dat circulair ondernemen faciliteert en stimuleert, doen we vier concrete aanbevelingen:

  1. 1. Het intra-Belgisch platform voor de circulaire economie nog versterken om zo de samenwerking tussen de gewesten en het federale niveau te optimaliseren.
  2. 2. Onze leidende rol in de circulaire economie promoten en wereldwijd als exportproduct uitdragen en vermarkten.
  3. 3. Een (inter)federale enquête over de circulaire economie opzetten om meer specifieke informatie te verzamelen over de implementatie van circulaire strategieën door bedrijven en die verder op te volgen.
  4. 4. De Europese richtlijnen correct omzetten en gold-plating vermijden.

België moet zijn voortrekkersrol in circulaire economie claimen en zijn expertise wereldwijd exporteren

Onze boodschap is duidelijk: durf circulair ondernemen, want het versterkt de concurrentiepositie en de groeikansen. Rest ons nu enkel nog proficiat te wensen aan alle kandidaten en genomineerden van onze Circular Business Awards. Er kan uiteraard maar één iemand de winnaar zijn, maar niemand is een verliezer.

1Dat noemt men de Circular Material Use Rate (CMUR), of de verhouding tussen het circulair materiaalgebruik en het totaal materiaalgebruik.

Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.