Opinie

De verpletterende verantwoordelijkheid om de kiezer correct te informeren

Januari betekent traditiegetrouw nieuwjaarsrecepties van alle politieke partijen. In een verkiezingsjaar hoort daar vaak de aftrap van verkiezingscampagnes bij. Met alle obligate straffe en mediatieke uitspraken van dien. Dat is nu eenmaal ‘part of the game’. Maar in het gewring naar de voorpagina durven politici weleens vergeten dat ze de verpletterende verantwoordelijkheid dragen om kiezers correct te informeren. Foute cijfers opgooien of een loopje nemen met de werkelijkheid is nefast voor het vertrouwen in de politiek – dat nu al op een laag pitje staat – en trekt Belgische bedrijven onnodig mee in een politiek moddergevecht.

‘Graaiflatie’, ‘nul-komma-een-beetje belastingen op miljardenwinsten’, ‘extreme winstmarges’ … ze worden gretig opgepikt. ‘Graaiflatie’ bleek foutief. Fake news, net zoals de 0,27% belastingen van Colruyt die in realiteit 24,8% bedragen. ‘Extreme winstmarges’ blijken vandaag in vrije val. Jammer genoeg zijn het dus stuk voor stuk  stellingen of beweringen die de realiteit verdraaien en een voor een gemakkelijk kunnen worden weerlegd door eenvoudige ‘factchecks’ en een beetje ernst.

Toen we eind vorig jaar met het VBO ons memorandum ‘Voor een Beter België’ voorstelden, benadrukte ik al dat politici en ondernemers elkaar moeten versterken in het zoeken van oplossingen. Schokken met het kaliber van de coronapandemie, de energiecrisis, een ontwrichtende oorlog of de klimaatverandering kunnen noch de overheid, noch het bedrijfsleven op eigen houtje opvangen. Helaas, mijn woorden vielen bij sommigen in dovemansoren.

Naar een moderner belastingsysteem

In plaats van bedrijven aan te vallen met twijfelachtige cijfers zouden politici zich meer moeten concentreren op het steunen van onze ondernemingen. Die dragen immers meer dan een behoorlijke steen bij aan de Belgische schatkist (zo inde de staat volgens een studie van Trends Business Information  meer dan 19 miljard euro bij de bedrijven in het boekjaar 2022, alleen nog maar via de vennootschapsbelasting). Daarnaast zorgen goed draaiende bedrijven voor werkgelegenheid en welvaart. En laat ons niet vergeten dat onze economie nog herstellende is van de hevigste inflatieopstoot sinds de jaren 70. Onnodige aanvallen kunnen ondernemers dus missen als kiespijn.

Dan nu naar de kern van het probleem: het Belgisch belastingsysteem. Voor het stimuleren van investeringen en werkgelegenheid is een moderner belastingsysteem essentieel. Bedrijven hebben behoefte aan stabiliteit, eenvoud en voorspelbaarheid. Bij hun investerings- en aanwervingskeuzes houden ze rekening met de Belgische fiscale realiteit, en benchmarken ze die met het model in andere landen. Als we ons land daarmee vergelijken, zien we duidelijk veel ruimte voor verbetering. Wat wij als VBO concreet voorstellen, leest u in ons verkiezingsmemorandum.

Om af te sluiten, een oproep naar de dames en heren politici in campagnemodus: niemand is gebaat bij moddergevechten. Vind elkaar op basis van voorstellen en inhoud. Dat moet de basis zijn van een vruchtbare dialoog. Niet een opbod van zwart-wittegenstellingen. En zeker niet op basis van fake news. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: waarde en welvaart creëren voor iedereen in een beter België.

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

Over de auteurs
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.