Opinie

Let's Talk

“We moeten dit soort debatten vaker doen.” Het zijn de woorden van een partijvoorzitter na afloop van een debat in het kader onze reeks Let’s Talk Elections. Meer dan een uur lang de kans krijgen om je standpunten uit de doeken te doen, nuance te brengen, de context te schetsen … is in de huidige, vluchtige politieke context meer uitzondering dan regel.

Vandaar ook de keuze van het VBO om in aanloop naar de verkiezingen in juni met partijvoorzitters face to face rond de tafel te zitten, weg van alle clickbait, sensatiezucht en controverse.

Een leidende organisatie zoals het VBO moet op cruciale momenten voorbij de waan van de dag durven kijken. Binnen enkele maanden staan we voor zo’n cruciaal moment. De inzet van de komende verkiezingen is niet zomaar een kleine bug die we moeten ‘bypassen’, maar overduidelijk de keuze tussen crashen of rebooten. We moeten komaf durven maken met een aantal heilige huisjes. Grondig durven hervormen zodat bedrijven hun deuren niet moeten sluiten, zodat ondernemers kunnen blijven investeren, zodat we de welvaart voor iedereen op peil kunnen houden. En dat betekent volhouden waar we als land sterk in zijn. Innovatie, onderzoek en ontwikkeling bijvoorbeeld. Of nog de consolidatie en realisatie van de Belgische industrie als leider in de circulaire economie. Om maar twee voorbeelden te noemen.

Voor constructieve dialoog

Rebooten betekent ook het verleden durven loslaten. Zich vastklampen aan de ‘goede oude tijd’ is als geloven in een mythe. Of om het met de woorden van de Amerikaanse columnist Franklin Pierce Adams te zeggen: ‘Nothing is more responsible for the good old days than a bad memory’Wij kijken liever vooruit, met die nuance dat het een ongelofelijk misdenken zou zijn om de vooruitgang als vanzelfsprekend te beschouwen. Er zijn immers krachten aan het werk die de fundamenten voor onze ontwikkeling – individuele vrijheid, open economie en technologische evolutie – ontwrichten. Het onderscheid tussen fake en waarheidsgetrouw nieuws vervaagt terwijl de exponentiële groei en niet meer weg te denken impact van de sociale media die miscommunicatie – en de bijbehorende maatschappelijke polarisatie – alleen nog hebben versneld.

Laten we volhouden waar we als land sterk zijn!

Parallel met die polarisatie versnipperde ook het politieke landschap. Wie herinnert zich nog een federale regering met twee partijen? Vier wordt al uitzonderlijk. Zeven bijna de regel. Bovendien worden visie en langetermijndenken secundair in het beleid terwijl de interpersoonlijke relaties tussen politici verharden en het spel ruwer wordt gespeeld. Een spel waarin we geen rol willen spelen, maar integendeel volop pleiten voor constructief overleg, de dialoog. Een goed, empathisch gesprek laat toe om meningsverschillen te bespreken, misverstanden op te helderen en gezamenlijke oplossingen te vinden, ondanks verschillende achtergronden, ervaringen of opvattingen. En het draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en een positieve, gezonde sfeer.

Vergelijk het met de obligate discussies aan de feesttafel. Wat in het begin gezellig lijkt, durft weleens te ontaarden in bitsige links-rechtsgesprekken. Niet doen! Niet elke politieke discussie is het waard om de maaltijd een zure nasmaak te bezorgen. Houd het warm en prettig. Want laten we eerlijk zijn: eindeloze, polemiserende politieke ruzies aan de feestdis leveren maar zelden een productief resultaat op.

We wensen iedereen dan ook knusse en gezellige feesten en een jaar om naar uit te kijken.

Lees hier ons terugblik 2023
Deel deze pagina:
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.