Opinie

Europa sterker in de wereld

Op zondag 9 juni 2024 vindt – opnieuw – de moeder aller verkiezingen plaats. Met het oog op die federale en regionale verkiezingen lanceerde het VBO eind vorig jaar zijn toekomstplan richting 2030: ‘Voor een beter België’. Op diezelfde dag vinden ook de Europese verkiezingen plaats, vaak wat onderbelicht. Toch wacht onze Europese volksvertegenwoordigers een belangrijke taak: van Europa opnieuw dé regio bij uitstek maken voor ondernemerschap, innovatie en investeringen. Door de verschillende wereldwijde ontwikkelingen op economisch en geopolitiek vlak is dat echter niet vanzelfsprekend. Daarom presenteert het VBO vandaag 12 hefbomen die de basis vormen van een echt competitiviteitspact: Europa sterker in de wereld.

Europa is niet langer het centrum van de wereld

Als we even teruggaan in de tijd, zien we dat de afgelopen decennia de evolutie van het bbp in de EU en in de VS vrijwel dezelfde trend volgde. De afgelopen jaren werd de kloof echter groter en groter ten nadele van de EU. Ook op het vlak van aantrekken van investeringen verliest de EU terrein aan de VS. De oorzaak? Structurele zwakheden die we niet langer mogen negeren.

Naast die economische moeilijkheden wordt ons continent ook getroffen door de gevolgen van geopolitieke spanningen. Van gewapende conflicten tot protectionistische tendensen, al die geopolitieke schokken hebben een directe of indirecte impact op de wereldhandel. En dat is slecht nieuws voor onze open economie die sterk verbonden is met de rest van de wereld.

De Green Deal had te weinig aandacht voor de competitiviteit

Het paradepaardje van de huidige Europese Commissie is de Green Deal. Het Belgische bedrijfsleven steunt de groene transitie en kiest er resoluut voor om een deel van de oplossing te zijn. Maar de Green Deal had te weinig aandacht voor de competitiviteit. Bovendien werd die Green Deal gekenmerkt door een lawine aan regelgeving, in combinatie met diverse verplichtingen en zware administratieve lasten voor ondernemingen. De prioriteit van de volgende legislatuur moet daarom liggen bij het stabiliseren van het Europese regelgevingskader en het verminderen van de regeldruk. Het negeren van die regeldruk zorgt er immers voor dat bedrijven en investeringen het continent verder verlaten en schaadt Europa als vestigingsplaats voor bedrijven.

Nood aan een ‘industrial deal’

Rekening houdend met de tanende concurrentiekracht en de geopolitieke situatie, is het meer dan ooit noodzakelijk dat Europa tijdens de volgende Europese legislatuur volop inzet op het versterken van het internationale concurrentievermogen van Belgische en Europese ondernemingen. Daarom is ons manifest getiteld: ‘Europa sterker in de wereld’. De 12 hefbomen vormen de basis voor een nieuwe ‘industrial deal’, of met andere woorden: een echt competitiviteitspact dat bedoeld is als aanvulling op de Green Deal. Zonder de ene deal kan de andere niet slagen.

Daarbij is ook een belangrijke taak weggelegd voor ons land dat momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Dat voorzitterschap biedt een unieke kans om onze stempel te drukken op de strategische agenda van de komende Europese legislatuur 2024-2029 en om van een nieuwe ‘industrial deal’ het vlaggenschip van de nieuwe Commissie te maken.

> Link naar het manifest ‘Europa sterker in de wereld
> Link naar het persbericht

Deel deze pagina:

Lees meer artikels over:

Over de auteurs
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.