Werkgelegenheid stijgt dankzij de privésector

De RSZ publiceerde de cijfers voor loontrekkenden van het eerste kwartaal van 2018. Op jaarbasis blijft het aantal tewerkgestelde werknemers stijgen (+ 40.000 tewerkgestelde werknemers in Q1 2018, of een stijging van 1,5%). Vooral de voltijdse werkgelegenheid stijgt (+ 34.600 VTE’s in de privésector, + 3.300 in de publieke sector). De groei is dus ook zichtbaar op het niveau van het arbeidsvolume in voltijdse equivalenten (VTE’s): +1,6% (+ 51.600 VTE’s). Die cijfers bevestigen de positieve jobcreatie op de arbeidsmarkt en dus de stijging van zowel het aantal tewerkgestelde werknemers als het arbeidsvolume.

Geschreven door Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
10 juli 2018

Vooral de privésector draagt bij tot die jobcreatie, met 9 op de 10 VTE’s (47.600), waarvan 2/3 (34.600) voltijds werk. Er wordt nog steeds een beroep gedaan op uitzendarbeid, wat ook een teken is van een goede conjunctuur en een heropleving op de arbeidsmarkt. Vooral bij de jongeren en de oudere werknemers – de leeftijdscategorieën van 25 tot 39 en van 50 tot 64 jaar – stijgt de werkgelegenheid.

De cijfers van de NBB, die de binnenlandse werkgelegenheid in haar geheel behelzen, m.a.w. zowel loontrekkenden als zelfstandigen, bevestigen de positieve jobcreatie. Aan de 40.000 jobs gecreëerd op jaarbasis voor loontrekkenden, kunnen we nog eens 11.000 zelfstandige jobs toevoegen.

VBO – De groei van de werkgelegenheid, zowel wat betreft het aantal tewerkgestelde personen als het arbeidsvolume, tekent zich duidelijk af en versnelt, zoals de cijfers van de eerste kwartalen aantonen (zie grafiek). De groei is vooral te verklaren door de jobcreatie in de privésector en de voltijdse tewerkstelling. Die twee positieve elementen bevestigen de heropleving van de arbeidsmarkt. Het moet prioritair blijven om op dit spoor verder te gaan en maatregelen te blijven nemen om jobcreatie te stimuleren. Het is te hopen dat die jobcreatie ook echt bijdraagt tot de verhoging van de werkzaamheidsgraad.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.