Rondetafel vicepresident Indonesië - Belgische investeerders

Ter gelegenheid van de opening van het cultuurfestival Europalia Indonesia, bezocht de Indonesische vicepresident, Jusuf Kalla ons land. Het momentum voor het VBO om Belgische topinvesteerders rond de tafel te brengen met de vicepresident en onze minister van Buitenlandse zaken, Didier Reynders. Doel? De handelsrelatie en samenwerking tussen beide landen versterken.

Geschreven door Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
10 oktober 2017

Het VBO gaf 20 topinvesteerders de kans om met de vicepresident van Indonesië en zijn delegatie van ministers en beleidsmakers van gedachten te wisselen en concrete voorstellen op tafel te leggen. Economisch niet onbelangrijk als je weet dat België jaarlijks zo’n half miljard EUR uitvoert naar Indonesië, terwijl Indonesië zo’n 1 miljard per jaar in ons land invoert. Bernard Gilliot, voorzitter van het VBO, benadrukte dan ook het belang van zo’n ontmoeting om de bilaterale relaties tussen België en Indonesië verder te versterken. Vandaag haalt Indonesië net de top 50 van onze belangrijkste handelspartners. Er is dus nog ruimte voor verbetering. 

Verder sprak Gilliot zijn steun uit voor sterkere relaties tussen de EU en Indonesië en ondersteunde hij de onderhandelingen voor een handelsakkoord tussen beide spelers. Immers, dankzij een minder complexe handel zonder tarifaire en non-tarifaire belemmeringen kunnen de EU (het grootste handelsblok ter wereld) en Indonesië (de grootste speler in het dynamische Zuidoost-Azië) bijzonder veel winnen. 

Didier Reynders, minister van Buitenlandse zaken, beklemtoonde het gewicht van de talrijke Belgische investeerders in Indonesië. Ons land is de 5e grootste Europese investeerder in het land. Toch moeten ze vaak opboksen tegen allerlei obstakels. Hij riep dan ook op om nog beter samen te werken en de regels correct toe te passen om zo onze handelsrelatie in de toekomst blijvend te versterken. Hij hoopt bovendien dat ons land binnenkort Indonesische investeerders mag verwelkomen, wat nu zo goed als onbestaande is. 

Drie ‘memoranda of understanding’

Vicepresident Kalla op zijn beurt ging dieper in op de economische situatie in zijn land en de vooruitzichten voor de komende jaren. Hij informeerde de Belgische investeerders over het nieuwe investeringsbeleid van Indonesië en de acties die het land onderneemt om buitenlandse investeringen aan te trekken en te faciliteren.

Na de verschillende toespraken was het aan de Belgische investeerders om hun investeringsprojecten voor te stellen. En hun specifieke vragen of bezorgdheden op tafel te leggen. Tijdens het intensieve gesprek nam de vicepresident uitgebreid de tijd om de ondernemers zo concreet mogelijk te antwoorden.

Als orgelpunt van de rondetafel sloten Belgische en Indonesische bedrijven drie ‘memoranda of understanding’. Die moeten de succesvolle samenwerking in de toekomst verzekeren.

> Klik hier voor de fotogalerij


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.