Lunchdebat met veertien jongeren over pensioen en mobiliteit

Op woensdag 22 mei 2019 hadden Pieter Timmermans en Monica De Jonghe een ontmoeting met veertien jongeren (studenten, werknemers en ondernemers) tijdens een lunchdebat bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De gesprekken gingen over de resultaten van de nationale enquête over tewerkstelling en de relatie jongeren-arbeidsmarkt, die Young Talent in Action in april 2019 hield bij meer dan 800 jongeren en 100 werknemers.


Nga Nguyen, COMMUNICATION & EVENTS
28 mei 2019

Het eerste onderwerp dat op tafel kwam waren de pensioenen. Uit de eerste analyses van de enquête blijkt dat een jongere op twee denkt geen uitkering te zullen krijgen wanneer hij of zij met pensioen gaat. Volgens de jongeren spelen in die problematiek verschillende aspecten mee, zoals de vergrijzing, mobiliteit, immigratie, ongelijkheid, levenslang leren (“lifelong learning”), of ook nog de technologische ontwikkelingen. 

Vervolgens kwamen mobiliteit en het klimaat aan bod. Uit de resultaten van de enquête kunnen we opmaken dat drie op vijf jongeren voor de wagen kiezen als ze de keuze krijgen tussen een bedrijfswagen, de terugbetaling van een abonnement voor het openbaar vervoer of een fietspremie. Volgens de werkgevers zouden vier op vijf jongeren de voorkeur geven aan een wagen. De jongeren wierpen volgende vaststellingen op: we moeten het klimaat redden, maar om dat te doen zijn een mental shift en een aanpassing van de infrastructuur nodig. 

Het volledige artikel is terug te vinden op de website van Young Talent in Action.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.