Lage inflatie tijdens de coronacrisis

Heeft de COVID-19-crisis een impact op de stijging van de inflatie? Niet volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat publiceerde op 29 april 2020 de nieuwste cijfers over de consumptieprijsindex en de inflatie, geactualiseerd tot april 2020. De statistieken wijzen uit dat de inflatie voor de derde maand op rij daalt en momenteel op een jaargemiddelde van 0,57% ligt.


Christophe Ernaelsteen, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
05 mei 2020

Daarbij moeten we uiteraard de kanttekening plaatsen dat de inflatie een omvattend concept blijft dat de gemiddelde evolutie van de prijzen weergeeft, berekend op basis van verschillende prijswaarnemingen overal in België en gewogen aan de hand van een gemiddelde consumptiekorf, beter bekend als de ‘indexkorf’. Anders gezegd, het kan zijn dat verschillende producten uiteenlopende prijsevoluties vertonen die elkaar grotendeels opheffen, om uiteindelijk uit te komen op een inflatie van 0,57%.

Hoe staat het nu met de prijsevolutie per productgroep? De onderstaande tabel toont de prijsontwikkeling voor de 12 voornaamste uitgavencategorieën van de huishoudens. In de tabel zien we dat de prijs van voeding en dranken met ongeveer 4% is gestegen, een stijging die weliswaar wordt gecompenseerd door prijsdalingen in de categorieën huisvesting (door de lagere gas- en elektriciteitstarieven), vervoer (door de goedkopere brandstoffen) en communicatie (door een prijsdaling van de materialen voor mobiele telefonie).

Bron: Statbel.

We moeten deze cijfers wel met de nodige terughoudendheid lezen. Op de website van Statbel staat immers te lezen dat de COVID-19-maatregelen ook een impact hebben op de berekening van de eigenlijke prijsindex. Door de sluiting van fysieke winkels zijn de gegevens immers online ingezameld. En bepaalde prijzen voor sectoren die volledig platliggen (kappers, restaurants, reizen, vliegtuigtickets, hotels enz.) zijn eenvoudigweg doorgetrokken. Statbel zegt dat momenteel voor 73,5% van de korf prijswaarnemingen mogelijk zijn.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.