Statbel werkt de 'indexkorf' bij

Laten we eerst even een paar jaar teruggaan. Sinds de hervorming van 2013 is de index der consumptieprijzen een kettingindex. Het komt erop neer dat de korf met referentiegoederen die dient om de inflatie in België te ramen, beter bekend als de 'indexkorf', elk jaar een update krijgt, zodat hij beter is afgestemd op het consumptiegedrag van de Belgische gezinnen.


Christophe Ernaelsteen, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
22 januari 2020

Om de maandelijkse prijsindexen voor 2020 te berekenen, hanteert Statbel zo vanaf nu een nieuwe 'indexkorf', waarin de goederen en hun gewicht werden aangepast. En zo komt het dat er acht nieuwe producten (ook wel 'getuigen' genoemd) waar de Belgen meer geld aan besteden, aan de index zijn toegevoegd. Het gaat meer bepaald om alcoholvrije bieren (1), douchekoppen (2), tafellopers (3), gebitsreiniging (4), vervanging en opslag van zomer- en winterbanden (5), dierenpensions (6), paraplu's (7) en zonnebrillen (8). Twee getuigen zijn dan weer uit de korf gehaald: vaste draadloze telefoons en zonnebankabonnementen. Tot slot zijn de 'gewone' en de 'combi' microgolfoven ondergebracht onder één noemer, ze worden nu beide aangeduid als 'microgolfoven'.

Het gewicht, of zeg maar het belang van elk product in de referentiekorf, is eveneens gewijzigd. De onderstaande tabel geeft een overzicht van het nieuwe gewicht voor de twaalf voornaamste uitgavencategorieën van de Belgische huishoudens. Ze werden geactualiseerd op basis van de resultaten van het huishoudbudgetonderzoek voor 2018 en rekening houdend met de inflatie in 2019. Ter herinnering, het huishoudbudgetonderzoek (HBO) is een tweejaarlijkse enquête bij een representatieve steekproef van de Belgische bevolking. De resultaten van het HBO voor 2018 zijn sinds 28 november 2019 beschikbaar op de website van Statbel.

We moeten ook de aanhoudende kwaliteitsverbetering in de prijsmetingen door de bevoegde administratie benadrukken. Dat is te danken aan het steeds algemenere gebruik van gegevens uit scanner data die de grootdistributie verstrekt en uit webscraping, een techniek die automatisch prijzen op websites verzameld.

Nieuwe productgewichten om de prijsindex te berekenen vanaf januari 2020

Bron: Statbel.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.