Afvalverwerking in België naar een hogere versnelling

Fost Plus, het beheerorganisme voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen, kondigde vorige week vrijdag aan dat het 300 miljoen gaat investeren in België. In samenwerking met drie ondernemingen zal men vanaf 2021 de nieuwste technologie gebruiken om de “nieuwe blauwe zak” te sorteren.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
09 september 2019

Fost Plus wil tegen 2025 over een oplossing beschikken voor de recyclage van alle verpakkingen. Daarom wil men geleidelijk “nieuwe blauwe zak” invoeren, waarin naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons ook andere plastic verpakkingen zoals botervlootjes, zakjes, yoghurtpotjes, folies, enz. gedeponeerd mogen worden. Eind 2019 zullen al drie miljoen Belgen overgeschakeld zijn, tegen 2021 moet heel België de nieuwe zak gebruiken.

De investeringen, die gedaan worden samen met Indaver, Suez/Valodec en PreZero/Haven Gent, moeten ertoe leiden dat er jaarlijks tot 140.000 ton PMD uit de “nieuwe blauwe zak” gesorteerd kan worden en verwerkt in 14 verschillende P+MD-fracties (11 plasticfracties, 2 metaalfracties en drankkartons). Bovendien zou de nieuwe capaciteit gepaard gaan met de creatie van 250 arbeidsplaatsen.

VBO – In binnen- en buitenland wordt steeds meer aandacht besteed aan de circulaire economie. Deze nieuwe Belgische sorteercapaciteit brengt de circulaire economie in de praktijk, door de waarde van plasticstromen op een hoger niveau te tillen en restafval te beperken. Het is een mooi staaltje van hoe verpakkingsverantwoordelijken en de afvalverwerkende sectoren de handen in elkaar slaan om de Europese recyclagedoelstellingen te halen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.