Belgische schakel in het Europese treinverhaal in de kijker

Maandag 4 en dinsdag 5 oktober was het alle hens aan dek in diverse Belgische treinstations. Het gebeurt immers niet elke dag dat Europees Commissaris van Mobiliteit Adina Vălean en een reeks EU-topambtenaren op onze perrons ontvangen worden door de Belgische minister van Mobiliteit Gilkinet. Het Connecting Europe Express-project verdiende al die aandacht.


Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT Eloïse de Villegas, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
13 oktober 2021

Een speciaal daartoe ingezet treinstel (in feite waren het er twee wegens gebrek aan interoperabiliteit aan de Spaans-Franse grens) doorkruiste in het kader van het Europees jaar van het Spoor het hele continent. In 36 dagen vestigde de Connecting Europe Express in meer dan 100 steden en in 26 landen de aandacht op de mogelijkheden van het spoor als vervoermiddel en op de dringende noodzaak van een betere treinconnectiviteit binnen de EU. Daar worden ook de nodige middelen voor uitgetrokken, want er is nog behoorlijk veel werk aan de winkel om dit vlot te realiseren. Op 17 november eerstdaags wordt op het VBO alvast in een ‘high level’colloquium besproken hoe onze Belgische bedrijven kunnen bijdragen tot de noodzakelijke innovatie om de Europese spoordroom te realiseren.

Bij de eerste stop op 4 oktober deed deze speciale trein in ons land Antwerpen aan. Toespraken van minister Gilkinet en van de topman van de DG MOVE Henrik Hololei bevestigden de intenties van de politiek om werk te maken van de afschaffing van hinderlijke reguleringen en de uitrol van nieuwe infrastructuur te ondersteunen. Topmensen van Infrabel, Railport en een vertegenwoordiger van het Belgian Rail Freight Forum benadrukten het belang van een eengemaakt spoor voor ons land dat fungeert als logistieke draaischijf voor het hele continent. Met een select gezelschap aan boord, spoorde de trein verder naar Schaarbeek, waar pers en publiek een vrolijk ontvangstcomité vormden. Commissaris Vălean en Sophie Dutordoir flankeerden daar minister Gilkinet om een ruimer publiek warm te maken voor een geïntegreerd Europees spoorproject. Op 5 oktober deed het hele gezelschap ten slotte het station van Namen aan, om van daaruit verder via Luxemburg naar zijn eindbestemming in Parijs te reizen. De neuzen staan in dezelfde richting, laat ons nu samen met de gigantische expertise die in ons land te vinden is, werk maken van de uitrol van dit mooie, maar evenzeer maatschappelijk en ecologisch noodzakelijke project.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.