Digitale afhandeling transportdocumenten binnenvaart – Publieke consultatie tot 9 juli

Het is een raadsel waarom we anno 2019 nog moeten beginnen aan de switch van papieren naar digitale transportdocumenten. De potentiële verbeteringen in efficiëntie en betrouwbaarheid van de bestaande transportsystemen zijn legio. 

Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
11 juni 2019

In de binnenvaartsector worden documenten als dienstboekjes (het persoonlijk register met de details van het dienstverleden van een bemanningslid) en logboeken (officieel verslag van de reizen van een vaartuig en zijn bemanning), evenals de meeste andere officiële documenten met betrekking tot de bemanning, schepen en ladingen nog voornamelijk op papier geproduceerd. De Europese Commissie overweegt een digitaliseringsinitiatief om de uitvoering en de handhaving van de regels voor de binnenvaart te vergemakkelijken. De Commissie start dit traject met een raadpleging van de stakeholders over de mogelijke problemen die zouden kunnen opduiken in een digitaliseringsproces, over de doelstellingen die zouden moeten worden nagestreefd en over de mogelijke maatregelen die de digitalisering zouden kunnen vooruithelpen. 

De raadpleging staat nog open tot 9 juli 2019. U vindt alle info via deze link.
Met vragen kan u terecht bij mevrouw Christelle Rousseau 

VBO – Het VBO is een groot pleitbezorger van de digitalisering in de transportsector. Onlangs berekenden we dat de overstap van een papieren naar elektronische vrachtbrief in het wegvervoer de sector maar liefst 372 miljoen euro aan efficiëntiewinsten kan opleveren. Aangezien dergelijke digitaliseringsprocessen echter verschillende partijen betreffen, is het vertrouwen in het systeem voor alle deelnemers van cruciaal belang. Digitalisering is in elk geval de enige weg om de toekomstdromen van multimodaal en synchromodaal transport écht doorgang te laten vinden. Daarom roept het VBO de Europese Commissie in eerste instantie op om de digitaliseringsprocessen over de verschillende modi heen te bekijken en van de digitale revolutie gebruik te maken om de administratieve rompslomp bij het gebruik van diverse modi op één traject drastisch naar beneden te halen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.