Zelfrijdende voertuigen: Op weg naar de mobiliteit van morgen, maar niet zonder obstakels

Vorige week vond de ACEA (European Automobile Manufactures Association) Summit 2019 plaats. En daar bleek nog maar eens dat onze mobiliteit voor een heuse omwenteling staat. We zijn op weg naar een nieuwe, autonome mobiliteit, die groener, slimmer én veiliger is. Een weg die weliswaar nog bezaaid ligt met obstakels.


Eloïse de Villegas, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
11 september 2019

We horen steeds sterkere signalen dat de intrede van de eerste zelfrijdende voertuigen voor elk moment kan zijn. Voertuigen die onze wegen veiliger en het verkeer vlotter maken, en bovendien milieuvriendelijker zijn. Maar voor die mobiliteit van de toekomst ook echt werkelijkheid wordt, moet eerst komaf worden gemaakt met drie grote obstakels: het wettelijk kader, de vereiste infrastructuur en de financiering.

Allereerst is er een welomlijnd wettelijk kader nodig om autonome voertuigen toe te laten op onze wegen. De huidige regelgeving laat immers niet toe om dat soort wagens massaal te gaan gebruiken. Het doet ook tal van vragen rijzen, alleen al op het vlak van aansprakelijkheid bijvoorbeeld. Welnu, nieuwe regelgeving uitstippelen gaat momenteel gewoon te traag. Om volop in te zetten op nieuwe technologieën, moet het bijhorende wettelijk kader er snel komen, en liefst zelfs geharmoniseerd op Europees niveau.

Dan moet ook de infrastructuur volgen. Het gaat dan uiteraard om laad- en tankstations voor voertuigen op elektriciteit en andere alternatieve brandstoffen, maar ook om slimme wegen die in interactie treden met de voertuigen.

En tot slot is er nog de vraag naar de financiering. Wie draagt de lasten? Een mobiliteitsomwenteling zal ons geld besparen (minder files, minder negatieve gevolgen voor het milieu ...), maar vraagt ook om forse investeringen.

Zelfrijdende voertuigen, op het eerste gezicht ook ecologischer, zijn een mooi staaltje van technisch vernuft en kunnen een positieve impact hebben op de huidige mobiliteitsknoop. Maar om de transitie te doen slagen, is er nood aan een duidelijke visie, gekoppeld aan een tijdpad om de samenhang en vooruitgang van de ingevoerde maatregelen te garanderen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.