Brexit – Sectorale regelgeving

UPDATE 12/03/2021 – Brexit treft zeer veel sectoren en subsectoren. Daarom heeft de Europese Commissie sinds vorig jaar gerichte informatie ter beschikking gesteld over de vele veranderingen vanaf 1 januari 2021. 

Meer dan 100 specifieke regelgevingen veranderen

Deze gaan van maritieme veiligheid tot dierenbescherming. De Europese Commissie licht de wijzigingen in al de betrokken sectoren toe met specifieke guidance. U vindt de volledige lijst hier

Chemische stoffen: EU REACH en GB REACH

REACH is de Europese verordening over de registratie, beoordeling, autorisatie en gebruiksbeperkingen van chemische stoffen. Het VK is op 1 januari 2021 uit REACH gestapt. Het handels- en samenwerkingsakkoord heeft geen specifieke oplossingen voorzien voor producenten van chemische stoffen. Daardoor bestaat er geen overgangsregeling voor REACH in de EU27/EEA, in tegenstelling tot in het VK, waar een overgangsperiode en grandfathering is voorzien voor de transitie naar hun 'GB REACH'-systeem. Ondernemingen moeten dus dringend verzekeren dat ze voldoen aan alle geldende regels sinds 1 januari 2021.

Meer info

Sanitaire en fytosanitaire controles

Voor de invoer of uitvoer van levensmiddelen, dierlijke/plantaardige producten of levende dieren, gelden er bijzondere (fyto)sanitaire eisen bovenop de algemene douaneregels.

Voor meer informatie hierover:

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.