EU/VK: de klok tikt

Tijdens een topontmoeting tussen de Britse eerste minister en de voorzitters van de Commissie, het Parlement en de EU-Raad, voorbije maandag 15 juni, hebben de EU en het VK bevestigd dat ze een versnelling hoger willen schakelen in de onderhandelingen over hun toekomstige relatie.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
17 juni 2020

Zo komt er tegen 31 december misschien alsnog een deal uit de bus. De ontmoeting, die al langer gepland stond, volgde niettemin op het bericht dat het VK de huidige ‘status quo’-transitieperiode (waarin het VK, hoewel het op 31 januari van dit jaar officieel uit de EU is gestapt, voorlopig lid blijft van de interne markt en van de douane-unie) weigert te verlengen. De overgangsperiode (waarin er niets veranderd is voor de economische spelers) loopt dus zeker af op 31 december, met of zonder een akkoord over de toekomstige relatie, vooral dan op handelsvlak. 

VBO - Het verontrust het VBO enorm dat de 4 onderhandelingsrondes die de voorbije maanden werden gehouden, geen eerste noemenswaardige resultaten hebben opgeleverd. De klok tikt nochtans, zeker nu de Britten een verlenging van de transitieperiode na 31/12 van tafel hebben geveegd. Ter herinnering, het VBO heeft al vaker de wens uitgesproken om de termijn te verlengen, en zo de onderhandelingen meer ademruimte te geven en niet in chaos te verzanden op 1 januari 2021. Het VBO blijft dan ook bijzonder bezorgd over een mogelijk ‘cliff edge’-scenario op die datum. Komt er geen handelsakkoord, dan zullen de relaties tussen de EU en het VK berusten op de douanerechten (in bepaalde gevallen torenhoog) afgesproken binnen de Wereldhandelsorganisatie. Het VBO neemt er dan ook akte van dat men vaart wil zetten achter het overleg en hoopt dat dit nieuwe momentum voor beide partijen een katalysator is om de krijtlijnen van een evenwichtig en ambitieus handelsakkoord te trekken, geënt op sterke garanties op het vlak van eerlijke concurrentie en integriteit van de interne markt.  Het VBO roept overheden en ondernemingen bovendien op om de voorbereidingen op de veranderingen die er automatisch komen op 1 januari – met of zonder handelsakkoord – te versnellen. Dan zal het VK de interne markt en de douane-unie immers verlaten. Het gaat in het bijzonder om wijzigingen in de douaneprocedures of in de btw- en accijnsregels. En ook daar dringt de tijd, want sommige van onze bedrijven die naar het VK uitvoeren, hebben geen enkele handelservaring met een niet-EU-land.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.