Vereenvoudiging indiening notificatie landenrapport

Een recent gepubliceerde wet zorgt voor een eerste vereenvoudiging inzake de rapportering van het landenrapport.


Jean Baeten, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
27 mei 2019

De vereenvoudiging komt er nadat het VBO een klacht had ingediend bij de Dienst Administratieve Vereenvoudiging wegens schending van het ‘only once’-principe. Bedrijven moesten namelijk – in tegenstelling tot in andere Europese landen – een heleboel administratieve en tijdrovende formaliteiten vervullen om de documentatie van de verrekenprijzen in te dienen. In vele gevallen gaat het over informatie waarover de fiscus reeds beschikt. De DAV ging akkoord met de analyse van het VBO en stelde enkele vereenvoudigingen voor aan de regering.

De wet is een eerste stap in de goede richting en zorgt ervoor dat de notificatie van het landenrapport niet meer elk jaar opnieuw moet gebeuren, maar enkel wanneer er zich  een wijziging voordoet. De administratieve last voor ondernemingen wordt daardoor verminderd.

Die wijziging is van toepassing voor rapporteringsperioden die eindigen op 31 december 2019 (of later).

VBO – Inzake fiscaliteit is de administratieve overlast de laatste jaren fenomenaal toegenomen en hij dreigt nog zwaarder te worden. Het VBO is tevreden dat die evolutie wordt omgebogen. De volgende regering moet dan ook absoluut inzetten op verdere administratieve vereenvoudiging.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.