© belga

Ecocheques: nieuwe lijst van toepassing vanaf 1 maart 2023

Vanaf 1 maart 2023 treedt een nieuwe lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden in werking.


Catherine Vermeersch, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
20 februari 2023

Om de twee jaar evalueert de Nationale Arbeidsraad de lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden, rekening houdend met de ontwikkelingen op het vlak van ecologische inzichten en ecologisch beleid.

Om de multimodale combinatie van trein en fiets te bevorderen, hebben de sociale partners de rubriek ‘Duurzame mobiliteit’ van de lijst vervolledigd door er parkeerplaatsen specifiek bedoeld voor fietsen aan toe te voegen. Het kan daarbij gaan om een parkeerplaats (met name aan het station) of een abonnement.

Sinds 2015 zijn milieuvriendelijke houtproducten en papier met FSC- of PEFC-labels in de lijst opgenomen. Aangezien er ook producten uit bamboe en natuurrubber het FSC- of PEFC-label dragen, behoren voortaan alle producten met FSC- of PEFC-labels tot het toepassingsgebied van de ecocheques.

Wat recyclage en met name tweedehandsproducten betreft, schrapten de sociale partners de verplichting voor tweedehandse elektro om het Europees energielabel te hebben. We stellen namelijk vast dat recente tweedehandse elektro (niet ouder dan 10 jaar) een voldoende energieniveau haalt en wat energieverbruik betreft niet zo veel meer verschilt in vergelijking met nieuwe toestellen van een gelijkwaardige energiecategorie. Bovendien mogen in het kader van de Recupel-erkenning alleen elektrische apparaten die na herstelling en/of inspectie aan bepaalde precieze criteria voldoen, als tweedehands worden verkocht. Alle tweedehands elektrische apparaten kunnen dus met ecocheques worden aangekocht. Hybride tweedehands apparaten zijn voortaan echter uitdrukkelijk van de lijst uitgesloten.

Klik hier om de nieuwe lijst te ontdekken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.