Women@IP – Ontmoeting van vrouwelijke IP-professionals

Maandag 3 juni vond op het VBO de eerste samenkomst van het platform W@IP plaats, gericht op vrouwen die actief zijn in de intellectuele eigendom. 


Nathalie Ragheno, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
04 juni 2019

Amaryllis Verhoeven, eenheidshoofd ‘Intellectuele eigendom en bestrijding van namaak’ bij de Europese Commissie, lichtte de cruciale en centrale rol toe die intellectuele eigendom speelt bij het promoten en bevorderen van de Europese concurrentiekracht. De Europese prioriteiten van de komende jaren zijn onder andere de volgende: de inwerkingtreding van het eenheidsoctrooi, waar men al 40 jaar op wacht, en het eengemaakt octrooigerecht (UPC). Daarmee zal de regelgeving uniform kunnen worden toegepast op alle Europese octrooien en zal er ook meer transparantie zijn.

Séverine Fautrelle, adviseur bij de permanente vertegenwoordiging van Frankrijk bij de EU,  besprak vervolgens de belangrijke evoluties die de intellectuele eigendom de jongste jaren doormaakte, met name rond de aanpassing aan nieuwe technologieën. Als voorbeeld haalde ze de auteursrichtlijn aan. Ze benadrukte ook de nood aan sensibilisering en informatie om efficiënter te kunnen strijden tegen namaak.

De panelleden – waaronder Simona Popa, executive director bij AmCham EU, en Annick Mottet, vennoot bij Lydian –  hadden daarnaast ook interessante gesprekken met de deelnemers. Het panel liet zijn licht schijnen over de moeilijkheden die de ondernemingen ondervinden bij het implementeren van de soms onaangepaste en/of onuitvoerbare wetteksten. Een van de uitdagingen voor de Europese wetgever is dat die moet vermijden alle aspecten van intellectuele eigendom te willen reglementeren. Het is beter om principes vast te leggen, want door de technologische evoluties zijn IP-teksten al snel verouderd.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.