VBO staat achter een nauwe economische samenwerking tussen België en Turkije

De economische en commerciële banden tussen België en Turkije zijn sterk, maar kunnen nog beter. Dat was de boodschap van het VBO op de tweede vergadering van de Joint Economic and Trade Commission (JETCO) tussen beide landen.


Mika Camps, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
26 januari 2021

Op 20 januari 2021 opende Pieter Timmermans, CEO van het VBO, op uitnodiging van de Belgische en Turkse autoriteiten, het ‘business’-luik van de tweede top van de JETCO, een virtuele ontmoeting tussen minister van Buitenlandse zaken, Europese zaken en Buitenlandse handel, Sophie Wilmès, en haar Turkse tegenhanger voor Handel, minister Ruhsar Pekcan.

Ter inleiding van een reeks getuigenissen van Belgische en Turkse bedrijven, herhaalde het VBO het belang van een sterk en stabiel partnerschap tussen België en Turkije. De Turkse markt is de 14de exportmarkt van ons land en zelfs de 6de buiten de EU, die bijna 4,7 miljard euro aan Belgische export vertegenwoordigt. We kunnen dus spreken van een sterke economische relatie, met nog ruimte voor verbetering.

“Wij bevestigen onze steun aan de modernisering van het douane-unieakkoord tussen de EU en Turkije, als de raamvoorwaarden het toelaten, en moedigen de Turkse autoriteiten aan om op één lijn te blijven met de EU in essentiële materies”, aldus Pieter Timmermans.

Een gemoderniseerde douane-unie, die meer dan alleen industriële goederen betreft, endie ook een doeltreffend mechanisme voor geschillenbeslechting omvat, zou een sterkere economische groei en nog meer handelsbetrekkingen tussen onze twee landen kunnen betekenen.

VBO – Het VBO verheugt zich over de handelsambities die werden uitgesproken tijdens de top en hoopt dat het protocol dat na de ontmoeting ondertekend werd een verdere economische integratie en een gunstiger investeringsklimaat tussen onze beide landen mogelijk zal maken.

Geschreven in samenwerking met Victor Préaux

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.