Kom uit de loopgraven!

De tijdelijke maatregelen om de eerste schokken van de coronacrisis op te vangen, waren levensnoodzakelijk. De verschillende federale en regionale regeringen deden wat nodig en mogelijk was. Waarvoor onze oprechte dank.


Pieter Timmermans, ALGEMENE DIRECTIE
17 juni 2020

Superkernen
Hoe langer hoe meer wordt het echter duidelijk dat de formule van de superkernen zijn beste tijd heeft gehad. Elke partij pusht zijn eigen maatregelen. De ene wil gratis ritten op de trein, de andere een horecacheque, nog een andere arbeidsduurvermindering of hogere uitkeringen. Iedereen wil iets, maar gaan we daarmee onze economie redden? De speeltijd is voorbij. Vandaag hebben we nood aan meer. Voortkabbelen zoals we nu bezig zijn, leidt enkel tot lijstjes van maatregelen zonder enige vorm van coherentie of samenhangende strategie.

De cijfers liegen niet. Ze zijn bovendien allesbehalve rooskleurig. De corona-epidemie stortte ons land in een ongeziene crisis met een vermoedelijke negatieve groei tussen -5% en -10% en een welvaartsverlies dat kan oplopen tot meer dan 30 miljard euro. Zowat 10% van de bedrijven dreigt in de komende maanden met het faillissement te flirten. Tot 180.000 werknemers kunnen hun job verliezen. Al meer dan een maand ijveren we bij de politici voor een relanceplan dat de partijpolitiek overstijgt. Het momentum is daar. 

4x4-turborelanceplan
Vanaf vandaag moeten we inzetten op maatregelen die de grootste return hebben voor de economie en die de begroting niet voor jaren verzwaren. Bedrijven zullen de komende maanden een zware strijd voeren om te overleven en hebben nood aan een brede visie en een ambitieus structureel relanceplan. Dat is enkel mogelijk met een volwaardige federale regering. Onze oproep aan de politici is duidelijk: vorm een regering met volle bevoegdheden. 

Zet ons land opnieuw op de rails. Vorm een volwaardige relanceregering!

De vraag of die regering geel, groen, paars dan wel Vivaldi moet zijn, doet er niet toe. Wel de vraag wát er moet gebeuren. Hoog tijd voor gezond verstand. Hoog tijd om de politieke spelletjes achterwege te laten. Dat is onze boodschap aan de verschillende politieke partijen. En het VBO schuift meteen een concreet uitgewerkt 4x4-turborelanceplan naar voren.  De turbo wijst op de hoogdringendheid. De ‘4x4’ slaat op vier essentiële krachtlijnen: het versterken van ons economisch weefsel, een hervorming van de arbeidsmarkt en van de sociale zekerheid, het faciliteren van de ecologische transitie en investeren in de digitale revolutie. Die pijlers moeten zo worden geconcipieerd dat ze bijdragen tot de strijd tegen de gevolgen van COVID-19, weliswaar zonder de toekomstige generaties op te zadelen met een buitensporige, structurele begrotingslast. 

Wat als …
Ik hoor de vraag al komen: ‘Wat als de politici de knoop niet zelf kunnen ontwarren?’ Laat dan een externe bemiddelaar een relanceplan uitwerken. Een externe bemiddelaar die los van de politieke partijen de evenwichtsoefening maakt en met een plan komt waarmee ons land de komende twee à drie jaar de grootste naschokken kan opvangen. Elke politieke partij zal zich over dat plan kunnen uitspreken. Of men is voor en stapt in de regering. Of men is tegen en kiest voor nieuwe verkiezingen. Welke methode het ook haalt, we mogen niet langer talmen om een volwaardige regering te vormen. De echte (economische) crisis staat immers voor de deur. En zonder visie en politiek leiderschap kunnen we deze storm onmogelijk het hoofd bieden. Time to act. Kom uit de loopgraven!

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.