Pensioen en vrouwen: puntjes op de i

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen het slachtoffer zijn van de pensioenhervormingen, maar is dat ook zo?


Marie-Noëlle Vanderhoven, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
30 november 2016

In ons pensioenstelsel wordt het rustpensioen berekend op basis van de duur van de loopbaan en het jaarloon van de werknemer. Verschillen in carrièrekeuze hebben dus rechtstreeks gevolgen voor het bedrag van het pensioen. Hoe onvollediger de loopbaan en/of hoe lager het loon, hoe lager het pensioen zal zijn. De pensioenverschillen tussen mannen en vrouwen zijn dus het rechtstreekse gevolg van de verschillen die op de arbeidsmarkt worden vastgesteld.

Hoewel er verandering in komt, zijn er nl. nog steeds meer vrouwen die hun loopbaan onderbreken of deeltijds gaan werken. Bovendien kiezen vrouwen vaker voor banen met een meer sedentair en administratief karakter en comfortabeler uurroosters om werk en gezin beter te kunnen combineren. Die banen worden vaak minder goed betaald.

VBO – Als we vinden dat vrouwen een hoger pensioen moeten krijgen en als ze dat ook willen, moet dus worden ingegrepen aan de bron en moeten we hen aanmoedigen om de gebaande paden te verlaten en dezelfde banen als mannen na te streven. Volgens het VBO is het van essentieel belang dat iedereen, man of vrouw, met kennis van zaken – en dus ook rekening houdend met de gevolgen voor het pensioen later – kan kiezen op welke manier hij of zij werk en gezin combineert.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.