Evoluties en alternatieven inzake geschillenbeslechting

Geschillen zijn een afleiding voor elke onderneming. In plaats van te kunnen focussen op de kernactiviteit van de onderneming moet tijd én geld worden geïnvesteerd in de opvolging van het geschil, waarvan de uitkomst niet steeds te voorspellen valt en soms lang op zich laat wachten.

 


Arie Van Hoe, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
20 april 2022

In het beste geval worden geschillen dan ook vermeden of in een vroeg stadium ontmijnd. Daar bestaan technieken voor. 

Indien het geschil niet kan worden vermeden, moet het worden beslecht om tot een duurzame oplossing te komen. Traditioneel denken we daarbij aan de overheidsrechter die na een lange procedure een vonnis velt. Dat is echter slechts een van de technieken om geschillen te beslechten. Daarnaast kan gedacht worden aan arbitrage, bemiddeling en rechtstreekse onderhandelingen tussen partijen. Ook kan de overheidsrechter een verzoenende rol spelen. 

Om een inzicht te bieden in de evoluties en alternatieven inzake geschillenbeslechting organiseert het VBO op 12 mei 2022 een studienamiddag, i.s.m. het IBJ, CEPANI, de Confederatie Bouw en Agoria. Tijdens de studienamiddag zoomen specialisten vanuit verschillende invalshoeken in op diverse aspecten om geschillen te voorkomen, te beheersen en te beslechten. Geen theorie om de theorie, wel praktisch en pragmatisch. Met aandacht voor de psychologie van geschillen en geschillenbeslechting in een digitale wereld. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.