Europees consumentenrecht onder de loep

Op 29 mei publiceerde de Europese Commissie haar REFIT-rapport inzake consumentenzaken. Het gaat om een grondige evaluatie van het Europese consumenten- en marktrecht.


Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
13 juni 2017

REFIT is een programma van de Europese Commissie voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving. De doelstelling is om te zorgen voor een efficiënte wetgeving die zo goedkoop en eenvoudig mogelijk de gewenste resultaten oplevert voor burgers en bedrijven.

De REFIT-oefening in het consumentenrecht toont aan dat de Europese regels ter zake in het algemeen doeltreffend zijn. Er is desalniettemin nood om meer bewustzijn te creëren rond het bestaan van bepaalde rechten en plichten van consumenten en ondernemingen. Daarnaast onderstreept het rapport dat de handhaving een stuk beter zou moeten kunnen.

In opvolging van deze REFIT voorziet de Europese Commissie in zowel mogelijke wetgevende als niet wetgevende acties.

-       Mogelijke wetgevende acties:

  • de transparantie van onlineplatformen verbeteren;
  • de invoering van Europese (i.p.v. nationale) rechtsmiddelen om consumentenrechten af te dwingen;
  • een herziening van een richtlijn inzake stakingsvorderingen.

-       Mogelijke niet wetgevende acties:

  • een project om kmo’s te helpen om zich voor te bereiden op het digitale tijdperk (DG JUST);
  • de creatie van een database die alle nationale consumentenwetgeving bevat, maar ook case-law, administratieve praktijken en rechtsleer m.b.t. de Europese consumentenwetgeving.

VBO – De resultaten van REFIT van de Europese Commissie laten zien dat het Europese consumentenrecht vandaag al erg goed is uitgebouwd. Europese consumenten genieten een hoog niveau van bescherming. Voor ondernemingen die grensoverschrijdend willen ondernemen, blijft de Europese consumentenwetgeving echter een belangrijke drempel. Het gaat immers vaak om minimumharmonisatie, wat met zich meebrengt dat de wetgeving nog steeds erg verschilt per lidstaat.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.