Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers wordt omgedoopt tot Federaal agentschap voor de kinderbijslag

Sedert 1 juli zijn de gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie in Brussel bevoegd voor de kinderbijslag. Voorafgaand aan deze bevoegdheidsoverdracht moesten een aantal zaken worden gerealiseerd. 


Anneleen Bettens, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
02 juli 2014

Zo moest het recht op kinderbijslag in de grondwet worden ingeschreven en werden de bedragen voor de kinderen van zelfstandigen gelijkgeschakeld met die van de werknemers. De professionele situatie van de ouder is voortaan irrelevant voor de bepaling van de kinderbijslag. De verschillende wetgevingen werden samengebracht in één wetgeving, nl. de Algemene Kinderbijslagwet, die sinds 30 juni 2014 van kracht is. Hoewel legistiek de overdracht geregeld is, moet nu op organisatorisch vlak de overdracht worden geconcretiseerd. De Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) zal hierin een faciliterende rol spelen. Op 1 juli werd de RKW daarom omgedoopt tot Famifed, het Federaal agentschap voor de kinderbijslag.

VBO – Het VBO blijft vertegenwoordigd in het beheerscomité van Famifed. Naast de vertegenwoordigers van de werknemers- en de gezinsorganisaties zetelen ook de middenstandsorganisaties en vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen in dit beheersorgaan. Samen met de administratie van Famifed zal het beheerscomité de effectieve overdracht van de kinderbijslag in goede banen leiden. Om een efficiënte dienstverlening aan de gezinnen te garanderen, dringen we erop aan dat de uitbetaling van de kinderbijslag via de kinderbijslagfondsen blijft verlopen.  

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.