125 jaar VBO - De ene crisis is de andere niet

Naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag vroeg het VBO 25 sleutelfiguren uit ondernemend en politiek België naar de impact van 25 scharniermomenten op onze economische evolutie. Piet Vanthemsche, kabinetschef van de ministers van Landbouw tussen 1997 en 2000, haalt de dioxinecrisis van 1999 aan.


Stefan Maes, COMMUNICATION & EVENTS
08 september 2020

Crisissen zijn Piet Vanthemsche, medevoorzitter van de Economic Risk Management Group (ERMG) - samen met de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch – niet vreemd. Bij het uitbreken van het dioxineschandaal in 1999 is hij kabinetschef bij minister Pinxten en stelt het volgende vast: "De overheid was niet toegerust om de voedselveiligheid te garanderen. Er was te weinig analysecapaciteit.”

Hij voegt eraan toe dat de dioxinecrisis een voordeel had, met name de oprichting in 2000 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Hij is echter van mening dat "niet alles uit de crisis werd geleerd.” De fipronilcrisis van 2017 en het Vevibaschandaal in 2018 bewijzen dat ten overvloede. Bij het beheer van de ongeziene coronacrisis in 2020 was Piet Vanthemsche een fervente pleitbezorger van de voortzetting van werk en activiteiten met naleving van de essentiële beschermingsmaatregelen.

> Lees hier het verhaal van Piet Vanthemsche

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.