2019 CEO Outlook KPMG – Agile or irrelevant

De Global CEO Outlook van KPMG is aan de vijfde editie toe. Wereldwijd werden 2500 CEO’s van topbedrijven (jaarlijkse omzet van 500 mio USD en meer) bevraagd over wat zij als prioritaire ondernemingsthema’s zien. 


Monica De Jonghe, ALGEMENE DIRECTIE
11 september 2019

Voor de tweede keer spitste de bevraging zich ook toe op wat leeft bij Belgische CEO’s. Op de 5 prioriteiten voor Belgische CEO’s werd dieper ingegaan tijdens een paneldebat met Koen Dejonckheere, CEO GIMV, Arnaud Feist, CEO Brussels Airport, Koen Maerevoet, CEO KPMG,  Erik Van Den Eynden, CEO ING Belgium en Monica De Jonghe, Directeur Generaal VBO. Opvallend waren de positieve verwachtingen van de CEO’s wat hun groeivooruitzichten betreft, niettegenstaande de economische minder gunstige vooruitzichten door o.m. Brexit, de verzuurde handelsrelaties tussen China en de US, de aankomende recessie in Duitsland, en het ontbreken van een volwaardige regering in België. Wendbaarheid bij de top en basis in de onderneming is de beste manier om de vele uitdagingen van de digitalisering aan te gaan. Nooit was ondernemen zo onderhevig aan het voortdurend moeten bijsturen van beleid om snel te kunnen inspelen op de voortdurend wijzigende marktvoorwaarden.

Maar CEO’s gaan de uitdaging aan en doen alles wat in hun mogelijkheid is om hun mensen in te zetten in een veranderende wereld al moeten ze daarvoor het vormingsbeleid drastisch bijsturen. Toch weegt de talent-schaarste, top 5 prioriteit voor de Belgische CEO’s, op hun groei. Regeringen moeten er prioritair op  inzetten dat o.m.  werken lonender wordt, werkloosheidvallen worden weggewerkt, meer middelen worden ingezet op een actief dan op een passieve arbeidsmarktbeleid, en  ervoor zorgen dat meer jongeren afstuderen in STEM. Ook het thema van diversiteit kwam aan bod. In onze wereld in verandering telt elk talent en is een zoektocht naar de persoon met de juiste competenties en vaardigheden belangrijker dan zoeken naar de mensen met de juiste diploma’s. En dat diversiteit in de onderneming loont, daar zijn de meesten het over eens.

Het was een bijzonder boeiend debat met positiviteit als rode draad doorheen de thema’s. Bedrijven gaan voor de volle 100% de uitdagingen aan. Het beleid moet hen dringend een ondernemingsvriendelijk kader bieden om België blijvend op de kaart te zetten in een wereld in verandering.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.