Caroline Van Marcke (Groep Van Marcke) huldigt VBO-commissie Duurzame ontwikkeling in

Ter gelegenheid van haar eerste vergadering nodigde de VBO-commissie Duurzame ontwikkeling Caroline Van Marcke, CEO van de groep Van Marcke, uit als keynotespreker. De nieuwe commissie kwam er in het kielzog van de nieuwe strategie en visie van het VBO, ‘Creating value for society’, waarmee het een actievere, relevantere rol wil spelen in de maatschappij.


Vanessa Biebel, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
23 juni 2020

Groep Van Marcke is al 91 jaar actief in sanitair en biedt water- en warmteoplossingen aan. Privéwoningen zijn verantwoordelijk voor zo’n 30% van de CO2-uitstoot. 55% van de energie voor die woningen wordt gebruikt voor warmte en warm water. 32% van het water gebruikt in woningen kan makkelijk worden vervangen door regenwater. Er is dus heel wat potentieel. Aan de hand van het motto ‘We care for quality of life’, zet de spreekster de vier strategische assen van haar bedrijf uiteen. Die assen lopen gelijk met 4 van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de agenda 2030. De groep zet zich in voor Quality of education (SDG 4), door een opleiding duurzame technieken voor installateurs op poten te zetten, Affordable & clean energy (SDG 7) door te innoveren aan de hand van nieuwe producten en oplossingen, Clean Water & sanitation (SDG 6) met betrekking tot hygiëne en Climate Action (SDG 13). 

Caroline Van Marcke is van mening dat oplossingen comfort en milieubescherming moeten combineren, en dat economische voordelen hand in hand gaan met een betere bescherming van het milieu. De groep gaf daarbij het goede voorbeeld en investeerde in een gloednieuw logistiek centrum van 18.000 m², CO2- en waterneutraal. “Ik ben ervan overtuigd dat de coronacrisis een opportuniteit is. We moeten anders gaan leven. De crisis heeft ons verplicht om snel te reageren: niet binnen het jaar, maar binnen het uur. We moeten onszelf als handelssector heruitvinden. Als ondernemers hebben we de veerkracht om te reageren.” Ze wil daarnaast ook nog een oproep doen: “De klimaatcrisis is een crisis die ons nog veel harder zal treffen, maar ze komt trager op gang. Maar we moeten nu in actie schieten. Bedrijven hebben heel wat hefbomen in handen waarmee ze het verschil kunnen maken: opleiding, restwarmte opvangen om de wijken rond de ondernemingen mee te verwarmen, mobiliteit, circulaire economie …”

In haar conclusie gaf de CEO mee dat ze onder de indruk is van de 20 sectoren die in de commissie vertegenwoordigd zijn. Ze wenste hen alle succes. Het VBO wil zich meer dan ooit positioneren als solution provider en bijdragen tot complexe maatschappelijke debatten, en daar is de oprichting van deze commissie het levende bewijs van. Economische, sociale en ecologische uitdagingen zijn met elkaar verweven. We moeten daar een overkoepelend en evenwichtig antwoord op bieden om te komen tot een welvarende, duurzame economie.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.