De ‘multilokale’ onderneming - Michel Croisé (Sodexo Belgium Luxembourg)

In de podcast Let’s Talk, heeft het VBO elke laatste donderdag van de maand afspraak met een sleutelfiguur uit ondernemend België. We gaan er op zoek naar de mens achter de topvrouw of -man. Wat drijft hen om 24/7 alles op alles te zetten voor hun bedrijf? Een passie voor cijfers, ondernemende genen of ambitie? Let’s Talk vertelt een persoonlijk verhaal, een dynamische businesscase voor en achter de schermen. Deze maand is het de beurt aan Michel Croisé, voorzitter van Sodexo België-Luxemburg. Hij vertelt ons waar de arbeidsintensieve multinational, waar hij deel van uitmaakt, zich door onderscheidt: een solide strategie van lokale verankering.

Catering, schoonmaakdiensten, onthaal en technisch onderhoud, veiligheid en bewaking, ‘benefits & rewards services’ voor werknemers ... Sodexo biedt een hele reeks diensten aan particulieren en overheden, ter plaatse en aan huis. Sodexo is in globale cijfers goed voor een geconsolideerde omzet van 17,4 miljard euro, 412.000 medewerkers in 55 landen en elke dag 100 miljoen consumenten. De onderneming, die sinds 1971 actief is in België, telt hier 3.200 medewerkers verdeeld over 700 sites.

“De diversiteitssprong wagen houdt geen enkel risico in, je kan zelfs niet vallen!” 

Al van in het begin van het gesprek wijst onze gast op de stroomversnelling die de COVID-19-crisis heeft veroorzaakt voor het nieuwe businessmodel van de onderneming en voor de structurele invoering van het telewerk die daarop volgde. Verschillende diensten, die op het vlak van flexibiliteit en lokale dienstverlening vernieuwend waren, stonden immers al klaar om te worden uitgerold. “De nieuwe manier van werken, de overwegingen op het vlak van duurzame consumptie, de ecologische criteria, dat was allemaal al latent aanwezig. Maar daarom heeft de crisis niet minder hard toegeslagen. Vergeet niet dat die crisis aan de basis lag van een sociaal plan dat bijna 400 personen trof. Dat was een moment van enorme emotionele spanning”, vertrouwt Michel Croisé ons toe.

Leven in de echte wereld

Sodexo is een arbeidsintensieve groep. Het dagelijkse diversiteitsmanagement ervan gaat Croisé goed af. Op de vraag “welke raad zou u geven aan een bedrijfsleider die twijfelt om de diversiteitssprong te wagen” antwoordde Michel Croisé in een video voor Actiris het volgende: “De sprong wagen houdt geen enkel risico in. Je kan zelfs niet vallen!”. In 2021 ondertekende hij, samen met andere werkgevers- en vakbondsvertegenwoordigers, een open brief waarin werd opgeroepen om mensen die illegaal in het land verblijven via een unieke verblijfsvergunning de mogelijkheid te bieden een knelpuntberoep uit te oefenen. Een thema dat nog regelmatig opnieuw boven water komt, maar nog altijd op hindernissen stuit. Nochtans zullen “‘nee’s’ noch muren om het even welke migratie kunnen verhinderen”. Elke geschiedenis is namelijk een migratiegeschiedenis. “Bovendien hebben we armkracht en slimme koppen nodig. Als mensen naar hier komen, om welke reden dan ook, en ze bereid zijn om te werken, dan mag daar volgens mij geen probleem van worden gemaakt. Vooral nu er honderdduizenden vacatures zijn.

Tot in de gevangenis

Sodexo België is ook actief in de twee psychiatrische centra van Gent en Antwerpen en in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Op welke manier integreert de onderneming in die erg specifieke sector haar waarden en haar engagement op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid? “We hebben in die instellingen een integratie- en begeleidingstraject voor gedetineerden uitgerold om hen te helpen in hun leven na gevangenschap of opname. Dankzij dat traject kunnen zij aan het werk bij een van onze teams: ruimtes schoonmaken, kledij wassen, de catering verzorgen. Wat dat laatste betreft, bieden we de mogelijkheid om opleidingen te volgen om een kwalificatie of zelfs een diploma te behalen. Dat verhoogt hun kansen op een positieve re-integratie.

Het houdt niet op!

Sinds een aantal jaren verzamelt Sodexo onderscheidingen van zowel nationale instanties – zoals het kwaliteitslabel dat wordt uitgereikt door het FAVV, het ‘Good Food’-label dat in het leven werd geroepen door Leefmilieu Brussel, de CAP48-prijs, de Gault&Millau-prijs – als internationale instanties. Zo eindigde Sodexo voor het 14e jaar op rij bovenaan het klassement van zijn sector, dat word samengesteld door Standard & Poor’s, voor zijn prestaties op het vlak van duurzame ontwikkeling. Die prijzen zijn geen doel op zich, verzekert Michel Croisé ons, maar “ik zou liegen als ik zeg dat ze voor ons niet van belang zijn”. “Als je (een beetje) marktleider bent, is een Excelsheet kunnen voorleggen met cijfers die steeds indrukwekkender worden niet het belangrijkste. Cijfers zijn voor heel weinig mensen de enige drijfveer. Wat wel belangrijk is, is het goede voorbeeld geven. Want we spiegelen ons aan een leider, zoals een Federer, een Nadal ...” 

Beluister het hele podcastverhaal … via Spotify, Apple Podcasts of YouTube

  

 Zet alvast de volgende Let’s Talk-podcast van het Verbond van Belgische Ondernemingen in uw agenda en tune in! Met als gast Christ’l Joris. Jarenlang combineerde ze de voorzitterfuncties van Agoria, Flanders Investment and Trade, het Vlaamse Rode Kruis en van het familiebedrijf ETAP Lighting. Bij ETAP trad ze in de voetsporen van haar vader met als credo ‘Zonder optimisme en geloof in een betere toekomst geen drive om de wereld en zichzelf mooier te maken’. Luister op donderdag 26 januari 2023.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.