Diversiteit in Belgische economische sectoren: 4 topinitiatieven

Vandaag, 8 maart, is het internationale Vrouwendag. Daarom zetten we vandaag vijf VBO-lidfederaties in de kijker in een video. De initiatieven zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het VBO moedigt alle ondernemingen aan om verder te gaan op de ingeslagen weg, namelijk toonaangevende projecten voor meer diversiteit op poten zetten. In dit artikel stellen we graag de initiatieven uit het filmpje aan u voor.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
08 maart 2021

Women in Finance, Febelfin & Assuralia

Women in Finance werd opgericht in 2019. Wat begon als een privé-initiatief van een klein groepje vrouwen met een financiële kaderfunctie, is nu een vereniging van 40 leden die samen meer dan 90% van de financiële sector uitmaken. Het initiatief pleit voor een betere mix tussen mannen en vrouwen op alle sectorniveaus. En die eis is meer dan terecht: slechts 28% van de directiefuncties wordt ingevuld door vrouwen.

Daarom stelde Women in Finance een charter op, waarin de ondertekenende ondernemingen zich engageren om:

 • de glazen plafonds op alle niveaus van de onderneming te meten;
 • bedrijfsspecifieke doelstellingen vast te leggen;
 • een actieplan rond diversiteit en inclusie op te stellen;
 • een diversiteitsverantwoordelijke aan te duiden;
 • de resultaten en vooruitgang te delen met Women in Finance.

Women in Finance wil dat charter ook in de praktijk brengen. Daarom stelde het vijf werkgroepen samen rond aanwerving, inclusie en netwerken, communicatie en inspiratie uit gelijkaardige acties in het buitenland. Women in Finance organiseert:

 • workshops (inclusieve vacatures opstellen, loonkloof meten en verkleinen …)
 • enquêtes (op dit moment een enquête over studentes en de financiële sector als potentiële werkgever: wat trekt hen aan, wat stoort hen, wat schrikt hen af …)
 • het delen van best practices met leden

Meer info vindt u hier.

Women in Tech, Agoria

De Belgische economie staat voor een dubbele uitdaging bij het zoeken naar ICT-talent: een algemeen tekort aan afgestudeerden in ICT-opleidingen en een gebrek aan diversiteit bij die afgestudeerden (slechts 3% vrouwen). Ondertussen neemt de behoefte aan ICT-talent exponentieel toe nu de digitalisering alle sectoren bereikt.

Volgens gegevens van UNESCO (2014-2016), kiest slechts ongeveer 30% van alle vrouwelijke studenten in het hoger onderwijs voor STEM-gerelateerde studierichtingen en is wereldwijd de instroom van vrouwelijke studenten bijzonder laag.

Agoria wil vrouwen en meisjes aanmoedigen hun plaats in de STEM-wereld in te nemen en zo mee muren te slopen. Door te kiezen voor een carrière in STEM, krijgen vrouwen niet alleen toegang tot interessante functies, maar nemen ze ook hun rechtmatige plaats in bij het vormgeven van de toekomst, zeker naarmate samenlevingen steeds meer gedigitaliseerd worden en technologie een steeds grotere rol speelt in het aansturen van maatschappelijke verschuivingen. Het is dus belangrijk Het is belangrijk dat vrouwen evenveel als mannen meebouwen aan de toekomst.

Naast het aantrekken, carrièrekansen bieden aan en behouden van vrouwelijk talent, kan u als bedrijf bijdragen door de vrouwen in eigen rangen in de schijnwerpers te zetten. Rolmodellen zijn en blijven immers belangrijk.

Meer info vindt u hier

Women in Recycling, Denuo

Jobs in de Belgische afval- en recyclagewereld zijn niet alleen voor mannen! Toch zijn vrouwen in de sector momenteel ondervertegenwoordigd: minder dan 5% van alle arbeiders is vrouw, voor bedienden is dat minder dan 40%. En dus wordt de sector nog al te vaak als een machosector bestempeld en aarzelen veel vrouwen om te solliciteren.

Denuo weigert om machteloos toe te kijken en lanceert Women in Recycling. De federatie wil de sector inclusiever maken en de gelijkheid van mannen en vrouwen bevorderen.

Dankzij Women in Recyling willen ze de gezichten van hun vrouwelijke talenten in de verf zetten.

Women In Recycling, wat is dat concreet?

Het project bestaat uit 4 pijlers:

 1. De oprichting van een netwerk van vrouwen in de sector.
 2. Een charter voor meer inclusieve regels binnen het Denuo-team dat zelf het goede voorbeeld wil geven.
 3. De leden tools aanbieden waarmee ze werk kunnen maken van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
 4. Communicatie naar de buitenwereld via #WomeninRecycling en het bijbehorende projectlogo om vrouwen in de sector in de schijnwerpers te zetten.

Meer informatie vindt u hier.

Autoregulering via mystery calls, Federgon

Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners, organiseert al jaren mystery calls. Sinds 2011 geven ze het voorbeeld inzake zelfregulering.

Federgon werkt met een externe onderneming die betrouwbare tests organiseert, gebaseerd op topexpertise uit de sector. Ze stellen zeer specifieke vragen om tekenen van discriminatie op te sporen.

De mystery calls in de interimsector passen in een breed zelfregulerend beleid inzake non-discriminatie van de sector zelf. Ze zijn de finishing touch van een zeer ruim en inclusief systeem.

Meer info vindt u hier.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.