Klaar voor de toekomst!

Een jaar geleden vierde het Verbond van Belgische Ondernemingen zijn 125ste verjaardag. Dankzij de meer dan 2000 aanwezigen én onze partners werd het een happening om u tegen te zeggen. Die mijlpaal was bovendien de gelegenheid bij uitstek om onze de visie en strategie te herdenken. Om een lang verhaal kort te maken: aan de hand van tien krachtlijnen sluiten we een nieuw verbond met onze stakeholders. Daarin staat de rol van bedrijven in onze maatschappij centraal. Hoe ze waarde creëren voor onze samenleving.


Pieter Timmermans, GEDELEGEERD BESTUURDER
10 februari 2021

Het voorbije jaar verliep echter helemaal niet zoals we hadden gehoopt. De impact van de COVID-19-crisis op onze economie is zo groot, dat we onze plannen drastisch moesten bijsturen. Zoals alle bedrijven trouwens. 

De voorbije twaalf maanden hebben we in overleg met de overheden alles op alles gezet om onze leden-sectorfederaties te ondersteunen en de gezonde bedrijven voor het faillissement te behoeden. Het was onze missie om in heel precaire situaties de stem van de ondernemingen te laten horen. Dat is ook gelukt, dankzij het solidaire draagvlak en het vertrouwen van onze sectorfederaties en de meer dan 50.000 bedrijven die we vertegenwoordigen. Waarvoor nogmaals grote dank. 

Vooruitgang is hard werken

Ook in eigen huis zaten we uiteraard niet stil. We pasten onze manier van werken grondig aan. Telewerken waar het kan, altijd met zorg voor de sociale gezondheid van de mensen en het levendig houden van de contacten onder medewerkers. Bovendien investeerden we in een heuse opnamestudio om digitale meetings, livestreams, webcasts en seminars te organiseren. De hausse van de digitale vergader- en eventcultuur zal na de COVID-19-crisis immers niet helemaal verdwijnen. Daarom rustten we ons nieuwe conferentiecentrum ‘BeVenue’ uit met alle geavanceerde faciliteiten nodig voor digitale en hybride events. Kortom, we staan klaar voor het nieuwe normaal. 

“Resilience blijft – ook na 126 jaar – ons leidmotief voor de toekomst”

De pandemie is nog lang niet voorbij. Maar de vaccins brengen hoop en perspectief. Zodra de crisis afneemt, komt de uitvoering van onze missie en strategie weer op kruissnelheid. De uitdagingen zijn groot. Denk maar aan het mobiliteits- of energiebeleid in ons land, de verduurzaming en digitalisering van onze economie, het bereiken van een tewerkstellingsgraad van 80%, de versterking van de interne markt en Europese gedachte die van levensbelang zijn voor onze kleine, open exporteconomie. Het zijn maar enkele voorbeelden van de werven op onze uitgebreide agenda. Het VBO-team staat voor 200% klaar om de uitdagingen aan te gaan, samen met onze leden en onze ondernemers. 

Vooruitgang komt nooit vanzelf. Het is hard werken. Wie geen actie onderneemt, blijft dromen. Bruggen slaan en de bedrijven antwoorden aanreiken op de vele uitdagingen in een snel veranderende wereld: dat is onze bestaansreden. Ook in moeilijke omstandigheden. Resilience blijft ons leidmotief voor de toekomst.  Onze ultieme missie is om ieders welvaart in onze samenleving te vrijwaren en te versterken. Ondernemen voor welvaart, daar gaat het om.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.