Zorg voor medewerkers die de grens overgaan

België is een kleine, open economie. Internationaal ondernemen is vandaag een noodzaak om te groeien. Maar het betekent ook dat u – of uw medewerkers – steeds meer aan de slag moeten in andere landen. En dat is niet zonder risico.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
12 oktober 2016

Zelfs een banaal incident krijgt in het buitenland plots een heel andere dimensie voor de verre thuisbasis. Sterker, het is een hele uitdaging om de internationale strategie van uw bedrijf in lijn te brengen met het welzijn van uw medewerkers, en omgekeerd. ‘Duty of Care’ noemen we dat. Bedrijven hebben een morele en wettelijke verantwoordelijkheid om in te staan voor het welzijn van hun werknemers, waar hun werkplek op dat moment ook is.

De risico’s bij reizen naar of tijdelijk verblijven in een ander land zijn zeer divers, gaande van ziekte en andere gezondheidscondities over ongevallen tot geweld. Maar ook natuurrampen en militaire of terroristische operaties kunnen roet in het eten gooien. Onderzoek leert dat veel organisaties geen of een totaal verkeerd beeld hebben van wat hun medewerkers kan overkomen. Ze onderschatten en minimaliseren daardoor de risico’s en zitten met de handen in het haar als er toch iets voorvalt. Een travel risk programma opzetten is dan ook geen overbodige luxe en hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, op voorwaarde dat je beschikt over de juiste informatie en expertinzichten.

Wie meer wil weten over dit thema, of zijn aanpak wil toetsen aan de nieuwste inzichten en goede praktijken, kan op 27 oktober 2016 van 9.30 tot 12.30 u terecht op een studievoormiddag georganiseerd door het VBO, in samenwerking met International SOS Foundation. Geen theorie, maar bedrijven die zelf getuigen en daarvoor putten uit hun eigen positieve (en minder positieve) ervaringen. Bovendien lanceren we die dag de praktische gids ‘Looking after your mobile workforce in a globalizing economy – A guideline for Belgian companies’.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.