WIST U… Dat bevlogen medewerkers productiever en veel minder vaak afwezig zijn?

Onderzoek toont dat bevlogen medewerkers productiever zijn en veel minder vaak afwezig. Bovendien zijn ze creatiever en dragen bij tot innovatie. Bevlogen werknemers zijn ook minder geneigd ander werk te zoeken. Gevolg? Bedrijven met een groot aantal bevlogen medewerkers doen het op heel wat vlakken beter dan hun concurrenten. Resultaten? 17% meer productie, 21% meer winst, 41% minder verzuim, 40% minder fouten, 10% hogere klantloyaliteit en 20% meer verkoop vast (bron: Gallup).


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
08 november 2017

Omgekeerd stellen we vast dat succesvolle bedrijven aantoonbaar beter scoren op bevlogenheid. 

Bevlogenheid of engagement wordt als tegenhanger van burn-out beschouwd. Mensen die bevlogen zijn voelen zich sterk en fit, bruisen van energie, werken hard, zijn sterk betrokken bij en trots op hun werk. Nochtans is slechts een goede 20% van de werknemers echt bevlogen. Tijd dus om af te stappen van een traditioneel risicobeleid, van het curatief en preventief behandelen van problemen. Bevlogenheid voegt een heel andere dimensie toe die steunt op het herkennen en stimuleren van positieve krachten in het werk. Werk wordt dan gezien als bron van ontplooiing en positieve invloeden. Alle werknemers hebben baat hebben bij een zo’n positieve, op groei, verbetering en ontwikkeling gerichte benadering. Stel u dus de vraag ‘Hoe creëer ik een organisatie waarin werknemers het beste van zichzelf kunnen en willen geven?’ 

Meer weten? Lees dan het artikel ‘Van werkbaar naar wendbaar werk’ in de VBO-REFLECT (pp. 19-28)

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.