Economische missie Argentinië en Uruguay – Meer dan 130 Belgische CEO’s reisden mee

Van 25 tot 29 juni trokken meer dan 130 Belgische zakenmannen en -vrouwen onder het voorzitterschap van Prinses Astrid naar Argentinië en Uruguay op economische missie om daar hun zakenrelaties op te starten of verder te versterken. Ook het VBO reisde mee en organiseerde er verschillende activiteiten om de Belgische ondernemers een stem te geven in het buitenland.


Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
04 juli 2018

Tijdens de economische missie organiseerde het VBO zijn traditionele ‘Success Stories Breakfast’. Een tiental Belgische ondernemers kreeg tijdens dit ontbijt de kans om, samen met hun lokale partner, hun succesverhalen in Argentinië voor te stellen aan de Prinses en de aanwezige ministers. Uit de presentaties bleek dat Argentinië heel wat opportuniteiten biedt voor Belgische bedrijven. Toch worden onze bedrijven met heel wat moeilijkheden geconfronteerd in dit land dat momenteel een muntcrisis doorstaat. Deze moeilijkheden werden goed genoteerd door de aanwezige ministers, die deze boodschappen konden meenemen tijdens de officiële contacten met lokale beleidsmakers. 


Het VBO organiseerde eveneens een lunchdebat met Félix Peña, een gerenommeerde professor internationale economie en alumnus van de KULeuven, over internationale handel. Tijdens zijn welkomstspeech benadrukte Pieter Timmermans, CEO van het VBO, dat internationaal ondernemen niet langer een optionele mogelijkheid is, maar een absolute noodzaak is geworden. Toch is de stap naar het buitenland niet vanzelfsprekend en ligt de weg naar succes bezaaid met obstakels. Het toenemende protectionisme in de wereld, allerlei risico’s … maken internationaal zakendoen er allesbehalve eenvoudig op. Zo’n prinselijke missie vervult de belangrijke opdracht om onze ondernemingen een handje te helpen in het buitenland. Tijdens dit lunchevenement nam ook Vice-eersteminister Didier Reynders het woord die sprak over het belang van het EU-Mercosur handelsverdrag en Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem benadrukte het belang van economische samenwerking met een zeer diverse waaier van partnerlanden.


In het kader van het Belgische Nationale Actieplan “Business & Human Rights” werd in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie een seminarie georganiseerd over “waardig werk en sociale dialoog in een veranderende arbeidsmarkt”. Op het seminarie kwamen zowel de stemmen van de overheden en internationale organisaties aan bod alsook de werkgevers en de vakbondsorganisaties. Pieter Timmermans was een van de sprekers op het paneldebat en lichtte de visie toe van de werkgevers over het sociaal overleg in ons land en impact van technologische evoluties op de werkplaats.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.