VBO RADAR - Tijdelijke werkloosheid

De tijdelijke werkloosheid blijft verder dalen, een evolutie die al sinds 2013 aan de gang is. Na de crisis en de piek van meer dan 70.000 VTE in 2009, bleef ze in de eerste 7 maanden van 2019 op een vrij laag peil.


Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
26 september 2019

De neerwaartse trend houdt dus aan, nu al 12 opeenvolgende kwartalen neemt het gebruik van de tijdelijke werkloosheid af. Met een gemiddelde van 21.603 VTE in de eerste 7 maanden van 2019 komen we uit op een daling van 4,1% (ofwel 928 VTE) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

VBO - Een daling van de tijdelijke werkloosheid is een goede zaak, aangezien deze indicator een belangrijke aanwijzing is voor de staat van onze conjunctuur, net als de uitzendactiviteit. Uit de vastgestelde terugval blijkt ook dat de maatregelen om de gebruikers te responsabiliseren hun impact hebben. De Nationale Arbeidsraad wijst er ook op dat ons land de crisis relatief goed is doorgekomen, dankzij flexibiliteitsinstrumenten die ervoor gezorgd hebben dat de werkgelegenheid niet volledig onderuit werd gehaald, zoals de uitgebreide regeling van tijdelijke werkloosheid. Die regeling helpt om ontslagen en nutteloze kosten te vermijden. Ondanks de positieve evolutie merken we wel dat de economie vertraagt. De NBB had het onlangs nog over een bescheiden, maar positief groeiritme. 

> Klik hier om naar de grafiek te gaan in de app VBO RADAR
> Download de app VBO RADAR via Android of iOS of surf naar http://www.vboradar.be/fl/

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.