Sebastien Deleersnyder verkozen tot Cyber Security Personality of the Year 2022
Op 7 oktober 2022 vond voor de tweede keer de verkiezing van de ‘Cyber Security Personality of the Year’ plaats, een evenement georganiseerd door de Cyber Security Coalition om een persoonlijkheid die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de cyberweerbaarheid van ons land in de kijker te zetten.
Onder de 10 finalisten onderscheidde de jury het lovenswaardige ondernemerschap van Sebastien Deleersnyder, medeoprichter en Chief Technology Officer van Toreon, een cyberbeveiligingsbedrijf met wortels in Vlaanderen maar ogen gericht op de wereld. Hij mag zich het komende jaar ‘Cyber Security Personality of the Year’ noemen.
Veilige webapplicaties, het kloppend hart van ieder bedrijf
De beveiliging van toepassingen is uiterst belangrijk, vooral voor apps die toegang hebben tot gevoelige informatie van gebruikers. Met de snelheid waarmee ondernemingen het slachtoffer worden van cyberaanvallen, is applicatiebeveiliging noodzakelijk, zo niet verplicht. Op dat gebied heeft Sebastien Deleersnyder baanbrekend werk verricht. Als oprichter van het Open Web Application Security Project (OWASP)[1] Chapter in België heeft hij het bewustzijn over de veiligheidsrisico’s van webapplicaties aangescherpt en softwareontwikkelaars ook de nodige hulpmiddelen verschaft om webapplicaties op een veilige manier te bouwen. Hij leidde verschillende OWASP-projecten zoals het vlaggenschipproject OWASP SAMM (Software Assurance Maturity Model), waarmee alle soorten organisaties hun softwarebeveiligingsstatus op een effectieve en meetbare manier kunnen analyseren en verbeteren.
Daarnaast leidde Sebastien als medeoprichter van Toreon persoonlijk veel projecten voor klanten. Onder zijn leiding groeide het bedrijf tot een team van meer dan 50 professionals voor hij de fakkel doorgaf aan Alex Driesen, die sinds 2021 de nieuwe CEO van Toreon is. De pragmatische aanpak en expertise van Sebastien en zijn collega’s hebben de cyber maturiteit van talrijke publieke organisaties en bedrijven in België verhoogd. Met de door VLAIO gesponsorde verbeterprojecten voor kmo’s helpt Toreon meer dan 30 digitale scale-ups in Vlaanderen om hun producten versneld op de markt te brengen.
“Met deze prijs erkennen we het unieke ondernemerschap van Sebastien Deleersnyder, alsook zijn onmiskenbare bijdrage tot het creëren van een ecosysteem van cyberprofessionals. Hij slaagt erin zijn ambities te realiseren door de implementatie van talrijke initiatieven met directe impact op de gemeenschap. Door zijn internationale activiteiten en uitstraling plaatst hij België op de cyberbeveiligingskaart.”, onderstreept Jan De Blauwe, voorzitter van de jury van de Belgische ‘Cyber Security Personality of the Year’.
Uitstekende finalisten, een moeilijke keuze
De verkiezing van de Belgische ‘Cyber Security Personality of the Year’ is het resultaat van een uniek samenwerkingsverband tussen actoren uit de academische wereld, overheidsdiensten en particuliere ondernemingen. Het selectie- en benoemingsproces vond plaats onder voorzitterschap van Jan De Blauwe, voorzitter van de Cyber Security Coalition en algemeen directeur / COO van NVISO.
De juryleden stonden voor de moeilijke taak om een winnaar te kiezen uit 10 finalisten, die de afgelopen twee jaar uitzonderlijke prestaties hebben neergezet en zich ook onderscheiden door hun persoonlijk engagement en passie voor cyberveiligheid.
“Cyberveiligheid is niet verworven maar deze finalisten hebben aangetoond dat we met onverdroten inzet en de juiste vaardigheden vele uitdagingen kunnen overwinnen en de kansen die voor ons liggen moeten grijpen. Zij hebben een zeer bewonderenswaardige benchmark gezet voor andere cyberexperts. Ik ben ervan overtuigd dat zij zullen blijven schitteren, in hun persoonlijke carrière en daarbuiten.”, zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de jury van de Belgische ‘Cyber Security Personality of the Year’.
Een plechtigheid in het teken van de viering
De plechtigheid waarbij de prijs werd uitgereikt, was een niet te missen afspraak in de European Cyber Security Month voor alle vakmensen uit de sector van de cyberveiligheid.
Tijdens de ceremonie feliciteerde de jury alle finalisten met hun uitstekende kandidatuur en hun inzet. Minister van Defensie Ludivine Dedonder overhandigde de trofee aan Sebastien Deleersnyder, feliciteerde hem met die onderscheiding en wenste hem en het Toreon team veel succes met hun toekomstige projecten.
Afspraak volgend jaar
Ook in de komende jaren blijft de ‘Cyber Security Personality of the Year Award’- ceremonie een toonaangevend evenement om de uitstekende prestaties van cyberbeveiligingsdeskundigen in België te eren. Dit prijzenprogramma is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de groeiende ledengemeenschap van de Cyber Security Coalition.
Biografie Sebastien Deleersnyder, een authentieke bezieler voor generaties van cyberexperten
Sebastien Deleersnyder behaalde een master in de toegepaste informatica aan de Universiteit Gent. Met zijn achtergrond in IT ontwikkeling en meer dan 20 jaar ervaring in cyberbeveiliging, trainde hij talloze ontwikkelaars in het beveiligen van software.
Om kennisoverdracht te stimuleren, richtte Sebastien een van ‘s werelds meest gevraagde ‘threat modeling’[2] opleidingen op, die meermaals werd geselecteerd op Black Hat USA, de grootste cyberconferentie ter wereld, alsook op andere conferenties in Europa, Azië en de VSA. Door samen te werken met academische instellingen tracht hij die ‘threat modeling’ methodologie te verbeteren, toe te passen op nieuwe domeinen en over te brengen aan een breder publiek.
Dat sterke geloof in de kracht van kennisoverdracht bracht Toreon ertoe om het Data Protection Institute (DPI) over te nemen en zo meer cyberbeveiligingsprofessionals dan ooit tevoren te kunnen opleiden. Met het DPI-team ontwikkelde hij een gloednieuw opleidingsprogramma voor Chief Information Security Officers (CISO's) en breidde hij het opleidingsaanbod verder uit.
Voor Sebastien is veiligheid een kritische factor om het vertrouwen in de digitale maatschappij te verbeteren. Dat verklaart zijn groot engagement voor verschillende initiatieven zonder winstoogmerk die die visie uitdragen, zoals CoderDojo Belgium, dat gratis bijeenkomsten organiseert voor jongeren om in clubverband te leren programmeren; en de Cyber Security Challenge Belgium, een ‘capture-the-flag’ wedstrijd waaraan elk jaar meer dan 700 studenten deelnemen. Recent is hij samen met Passwerk en DPI een opleiding gestart om mensen met een autismespectrumprofiel in staat te stellen SOC[3]-analist te worden.
Sebastien is medeoprichter van de hacking en veiligheidsconferentie BruCON, die jaarlijks meer dan 500 security professionals aantrekt en ondertussen bekend staat als de beste non-profit security conferentie in België met een grote internationale reputatie.
Door al die activiteiten levert hij onmiskenbaar een belangrijke bijdrage tot de cyber talentontwikkeling die België broodnodig heeft.
Communicatiemiddelen
- Persmateriaal om te downloaden:https://award.cybersecuritycoalition.be/press/
- Website:https://award.cybersecuritycoalition.com
- Hashtag: #CyberSecurityPersonality
- LinkedIn @Belgian Cyber Security Coalition:https://www.linkedin.com/company/28152345/
- Twitter @Cyber_Coalition:https://twitter.com/Cyber_Coalition
Over Cyber Security Coalition
De Cyber Security Coalition heeft als missie de Belgische cyberveiligheid weerbaarder te maken door een sterk ecosysteem voor cyberbeveiliging op nationaal niveau uit te bouwen. Dat is mogelijk door de vaardigheden en expertise van de academische wereld, bedrijven en de overheid samen te brengen in een op vertrouwen gebaseerd platform dat zich focust op het bevorderen van informatie-uitwisseling, operationele samenwerking, het formuleren van aanbevelingen voor efficiëntere beleidslijnen en richtlijnen, en tenslotte het uitvoeren van gezamenlijke bewustmakingscampagnes voor burgers en organisaties. Meer dan 1000 vertegenwoordigers van onze 150 lid organisaties nemen deel aan onze activiteiten en dragen zo bij aan onze missie.
Partners
Het ‘Cyber Security Personality of the Year’ project wordt persoonlijk ondersteund door: Cathy Suykens, Guy Hofmans en Pascal Champagne (Cyber Security Coalition), Laurie-Anne Bourdain (Isabel Group), Nicolas Ameye en Vincent
[1] OWASP is de afkorting van Open Web Application Security Project. Dit is een open source project rondom beveiliging op het internet. Ze organiseren evenementen, geven trainingen, delen informatie en leveren tools. Elke 4 jaar publiceren ze de Top 10 van de grootste beveiligingsuitdagingen bij het bouwen van websites.
[2] Threat modeling of dreigingsmodellering is een proces waarbij potentiële dreigingen, zoals structurele kwetsbaarheden of het ontbreken van passende beveiligingen, kunnen worden geïdentificeerd en opgesomd, en tegenmaatregelen kunnen worden geprioriteerd. Het doel van dreigingsmodellering is verdedigers een systematische analyse te bieden van de controles of verdedigingen die moeten worden geïmplementeerd, gezien de aard van het systeem, het waarschijnlijke profiel van de aanvaller, de meest waarschijnlijke aanvalsvectoren, en de door een aanvaller meest gewenste middelen.
[3] SOC staat voor Security Operation Center. Een SOC richt zich op het monitoren van dreigingen en de kwalificatie van incidenten.